Obrazovanje

Milutin Milanković kao inspiracija

Izložba o srpskom naučniku u NTP Niš

„Životni ciklusi Milutina Milankovića“, naziv je izložbe koja je otvorena u Naučno-tehnološkom parku Niš.

Izložba će biti otvorena za posetioce do 10. juna i pratiće radno vreme Naučno-tehnološkog parka. Ulaz je slobodan.

Postavka kojom je predstavljeno nekoliko strana ličnosti srpskog naučnika i naučnih dostignuća u svakoj oblasti kojom se bavio, realizovana je u saradnji sa beogradskim Centrom za promociju nauke i Matematičkim institutom Srpske akademije nauka i umetnosti.

Ovo je prva saradnja između Centra i NTP Niš i meni je pre svega sa one lične strane drago, budući da sam rođeni Nišlija. Logično je da jedna ovakva izložba bude u ovakvom prostoru s obzirom na to da je i Milutin Milanković kao ličnost, što možete da spoznate kroz izložbu, spajao nauku i tehnologiju i bio začetnik mnogih teorija, tehničkih rešenja i patenata. Nadamo se da će ovo inspirišuće delovati na mlađe generacije da se i sami okrenu ka putu velikih dela i otkrića“, kazao je Marko Krstić v.d. direktora Centra za promociju nauke.

Foto: S.P.

Izložba posvećena životu i radu poznatog srpskog naučnika, prvi put je prikazana na obeležavanju 140 godina od rođenja Milutina Milankovića, 2019. godine u sklopu manifestacije “Maj mesec matematike”.

Maj mesec matematike postoji već deset godina i svake godine je programski sve bogatiji, a veći je i broj zainteresovanih. Izložba o Milutinu Milankoviću jeste jedan od pravih načina da se nauka populariše. Time se promovišu ljudi koji su svojim delom zadužili ovu zemlju i čovečanstvo i koji su svoj život posvetili nauci želeći da ovaj svet učine bar malo boljim“, kazao je dr Đorđe Baralić pomoćnik direktora Matematičkog instituta SANU.

Foto: S.P.

Postavka u Naučno-tehnološkom parku je samo jedan u nizu koraka ka popularizaciji nauke i buđenju interesovanja mlađe generacije za naučno delovanje. Sigurni u kapacitete koje naša sredina ima, u NTP veruju da će u saradnji sa Univerzitetom u Nišu, srednjim stručnim školama, Naučnim klubom i brojnim drugim obrazovnim ustanovama i institucijama uspeti u svojoj nameri.

Krenućemo sa organizovanim školskim posetama. Smatramo da ćemo radom sa najmlađima, kroz upoznavanje sa industrijskom i tehnološkom baštinom Niša u našoj stalnoj muzejskoj postavci, ali i likom i delom Milutina Milankovića, u perspektivi možda i nekih drugih znamenitih naučnika iz Srbije i ovih naših krajeva, uspeti da motivišemo mlade ljude iz Niša i regiona da se bave naukom i inovacijama, da upisuju fakultete i da u budućnosti kreiraju neka nova privredna društva koja će biti članovi NTP Niš”, kazao je dr Milan Ranđelović, direktor Naučno-tehnološkog parka Niš.

Foto: S.P.

Milutin Milanković se ubraja među pet najvećih naučnika 20. veka.  NASA ga je uvrstila u 15 najvećih umova svih vremena koji su proučavali planetu Zemlju.

Pored toga što je bio profesor, Milanković je bio i večiti đak, naučnik koji je objasnio teoriju nastajanja ledenih doba, vrhunski građevinski inženjer školovan u uglednoj Bečkoj tehničkoj školi, prvi srpski doktor nauka u ovoj oblasti, nekadašnji direktor Astronomske opservatorije u Beogradu, osnivač katedre za nebesku mehaniku na Beogradskom univerzitetu, profesor teorijske fizike i racionalne mehanike i naučnik priznat u svetu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com