Društvo

Milosavljević: Potrebno je da se vodovod širi i da bude zdrav, jer bez vode nema ni ostalog

Na Vidovdan, daleke 1937. godine osnovan je niški gradski vodovod, tako je u gradu na Nišavi počelo organizovano snabdevanje kvalitetnom vodom za piće. Danas je JKP „Naissus“ najveće javno komunalno preduzeće za vodosnabdevanje i kanalisanje južno od Beograda, gde kao regionalni sistem svakodnevno snabdeva vodom oko 300 000 korisnika na teritoriji Grada Niša i opština Babušnica, Bela Palanka i Doljevac.

Na izvorištu Medijana gde je sagrađena i prva fabrika vode održana je prikladna mala ceremonija, povodom 85. rođendana.

“Za Grad Niš je ovo veliki dan, jer niko u ovom gradu, osim crkve, ne traje duže …i pod Bugarima i pod Nemcima, i uvek radi, bez prestanka voda teče, svi imaju vodu i to je ono što krasi nas i ljude oko nas, ljude koji su stvarali čitav ovaj sistem. Lokalna samouprava je prepoznala značaj i posle dužeg vremena mi krećemo da strateški radimo na vodovodu”, rekao je direktor JKP “Naissus” Goran Milosavljević.

On je precizirao i da su veliki radovi i posao pred ovim javnim preduzećem jer je kupljem materijal za izgradnju veznog cevovoda na Medijani, a to je 150 L/s za ovaj grad, ističe on.

“Spajamo novi rezervoar na Viniku sa naseljem Branko Bjegović, formiramo drugu visinsku zonu severo-zapad i to su stvari koje su potrebne vodovodu – krvotok, da se on širi i da bude zdrav, jer bez vode nema ni ostalog”, rekao je Milosavljević.

Povelju za životno delo koju dodeljuje JKP za vodovod i kanalizaciju „Naissus“ ove godine na obeležavanju 85. godišnjice dobio je Jordan Stanković, koji je bio direktor ovog javnog preduzeća u tri mandata i to od 1978 do 1990 godine.

Upravo ovaj period rada niškog vodovoda smatra se najplodonosnijim, njegovo kapitalno delo je izgradnja vodovodnog sitema “Ljuberađa” Niš koji obuhvata izvorišta Ljuberađa, Divljana, Mokra i Krupac sa magistralnim cevovodom dužine od 80 kilometara. Završetkom izgradnje ovog vodovoda 1987. godine obezbeđene su dovoljne količine vode za piće, kojom se snabdevaju ne samo Nišlije već i stanovnici Babušnice kao i meštani svih sela koji se nalaze na trasi cevovoda.

Jordan Stanković je još daleke 1979. godine završio i izgradnju prve fabrike vode “Medijana” koja i dan danas pored svoje specifičnosti i jedinstvenosti jeste važan faktor u snabdevenosti korisnika.

Fabrika vode je uglavnom ostala u izvornom izdanju uz male korekcije.
Fabrika vode Medijana; Foto: Niške Vesti

Još jedan važan segment u dobrom poslovanju vodovoda za vreme upravljanja Jordana Stankovića je funkcionisanje i rad Moravskog vodovoda koji danas snabdeva desetak sela sa teritorije Gradske opštine Crveni krst.

Danas niški vodovod snabdeva oko 300.000 korisnika, ovaj broj možda i ne bi bio ovako veliki i značajan da svoj  doprinos nije dao upravo Jordan Stanković.

“Sa ovog mesta, ja upućujem molbu da sačuvate prirodne izvore, to bogatstvo, te bisere i hitno pripremajte dokumentaciju za nove količine vode. Grad se širi  i potrošnja vode je veća, na vreme treba da se preduzmu mere da se ne desi da grad ostane bez vode kao što se to desilo 1977. godine”, rekao je Jordan Stanković, bivši direktor JKP “Naissus”

Povodom obeležavanja jubileja, izrađena je i Monografija “Naših 85 godina” koju su pripremili Milutin Miltojević i Dušan Andrejević, sve pod budnim okom Istorijskog arhiva Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com