Kultura

Miloš Šobajić: „Voleo bih da moje slike leče“

Izložba slika Miloša Šobajića otvorena je sinoć u Galeriji Art 55 u Nišu.

Reč je o postavci od 14 velikih formata iz ciklusa Progon, nastalih u poslednje dve decenije.

Šobajićeva dela nose jaku poruku i predstavljaju svedočanstva o dramatičnosti ljudskih sudbina i sloboda u kontekstu novih društvenih događaja. Sam autor ih smatra pobedničkim.

Voleo bih da vas ove slike leče. Nemački kritičar Volfgang Koš je davno rekao da se čitav sadržaj mojih slika sruči na stopala posmatrača i prignječi mu prste. Ja ne bih voleo da taj utisak imaju svi posmatrači, nego da baš osećaju da im dolazi snaga, zdravlje i optimizam dok gledaju moje slike. Tako ja bar želim, a da li u tome uspevam, drugo je pitanje“, ovako o svojim delima govori jedan od najvećih živih slikara današnjice.

Prema rečima autora predstavljena dela jesu sva naša bežanja od biblijskog proterivanja iz raja, do savremenih egzodusa naroda iz ratom zahvaćenih područja.

Foto: A.P.

Te slike koje radim već decenijama u poslednje vreme mi sve više liče na slike bežanja, na progon. Kao ono prvo progonstvo iz raja Adama i Eve, preko raznih progona koje viđamo poslednjih godina, ponajviše srpskih. One predstavljaju bežanje, pokušaj spasa, pokušaj tog mog čoveka da prođe sve zamke na putu do bolje budućnosti i uspe da opstane. Tako ja vidim ovaj svet i takvog ga slikam“, objašnjava umetnik.

Poznavaoci slikarstva o Šobajiću govore kao umetniku „velikog zamaha“ čije slike odlikuje dinamika, ritam, pokret, žestina, kretanje. Često njegov rad nazivaju i „šamaranjem platna“.

Foto: Art 55

Radim teško, iako drugima izgleda lako. Mnogi mi kažu ’ajde išamaraj brzo tu sliku. Ja, istina, „šamaram“ ali to je finale, ono kad je već mesec dana na njoj veliki posao obavljen u više slojeva. Ti veliki potezi su najlakši. Oni dolaze na kraju i čine ove slike da budu tako jednostavne, brze. To mi je i cilj da gledalac pomisli da je to urađeno u jednom dahu. A nije“, ističe Šobajić.

Poslednji put Miloš Šobajić je u Nišu izlagao pre 11 godina. Njegova dela do sada su predstavljena više od osamdeset puta samostalno i na blizu pet stotina grupnih izložbi, od Pariza, Rima i Brisela, do Kine, Amerike i Rusije. Slike sa njegovim potpisom čuvaju se u četrdesetak svetskih muzeja savremene umetnosti.

Izložbom koja će biti otvorena do 26. januara, Galerija Art 55 obeležava jubilej, deset godina postojanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com