Kultura

Miloš Petković – SRPSKI PETAR PAN

Osamnaest knjiga sa nepunih trideset pet godina, dramski tekstovi, stripovi, škola kreativnog pisanja, tri romana u izbornoj lektiri Čitalića, Festival fantastike, scenario za spot Kerbera, pregršt nagrada, isto toliko i mašte. Sve to stalo je u jednog čoveka – niškog pisca Miloša Petkovića.

Od knjiga za najmlađe, preko avanturističkih romana i fantazijskih priča koje odišu slovenskom mitologijom pa do detektivskog trilera i horor novele – sve to paletu popularnog pisca čini raskošnom. Nedavno su se sve njegove knjige našle na licitaciji Lokalne fondacije Niš, a prikupljena sredstva biće upotrebljena za uređenje grada Niša.

„Već sam napominjao da imam govornu manu i ne umem da kažem NE na tako lepe priče kakva je ona koju nam svima priča Lokalna fondacija Niš. U pitanju su izuzetni ljudi, velike lokalpatriote, sa kojima sarađujem i preko škole kreativnog pisanja Beskrajna priča“, navodi Miloš Petković.

Mimo gorenavedenih aktivnosti, Miloš Petković je pokrenuo i Ediciju Fantazija (u okviru izdavačke kuće Spin Press iz Niša), zajedno sa kolegom i prijateljem Goranom Tokićem.

„To je, takođe, jako lepa priča. Objavljivaćemo isključivo luksuzna, kolekcionarska izdanja. Pažljivo biramo dela i autore, želimo jednu porodičnu ediciju. Do sada su objavljeni romani Gorana Tokića „Veliko putovanje – Svedoci istorije“ i „Veliko putovanje –Zabranjena planina, zatim „Miraž“ Mladena Đorđevića i moja „Tajna stare vodenice“, dopunjeno, redigovano izdanje. Idemo dalje!“

Foto: Miloš Petković, lična arhiva

Po Miloševom romanu „Tajna stare vodenice“ u pripremi je strip u izvedbi crtača Srđana Todorovića iz Zaječara, dok je već postavljena pozorišna predstava u produkciji SKC-a.

„Nakon predstave „Patuljci i vile“ (koja se trenutno prevodi na poljski jezik) doživeo sam da odgledam i Vodenicu na daskama koje život znače. Prošle godine na FAPS-u osvojila je pet nagrada. Uskoro će (31. maja od 19.30) biti ponovo odigrana u Narodnom pozorištu u Nišu.“

Miloš Petković, lična arhiva

Naravno, ovaj produktivni pisac tu ne staje, dosta toga je u pripremi.

U pripremi su dve knjige posvećene mladima, jedna bajka i jedna priča sa znamenitim ličnostima iz naše istorije, mada ima i nadnaravnih elemenata. Takođe, saradnja sa grupom Kerber se nastavlja, diskretno sam najavio knjigu, mada se nešto kuva i po pitanju pesama i spotova. Videćemo, to je odavno preraslo u prijateljstvo sa Galetom i ostalima iz benda. Ne bih da izostavim i Niški pivaru u čijem poslovanju učestvujem i radim na nekoliko velikih projekata.“

Kada se pogleda iz ove perspektive, nije ni čudo što je Miloš Petković od strane niških medija okarakterisan kao „Tolkin sa Nišave“. Mi bismo dodali da je, zbog posvećenosti najmlađima, još prigodniji nadimak „srpski Petar Pan“.

Miloš Petković, lična arhiva

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com