KulturaVideo

MILOŠ PETKOVIĆ: Nikada me nisu zanimale nagrade, one su dolazile same (VIDEO)

Miloš Petković, popularni niški pisac epske fantastike, jedan od najčitanijih mladih autora ni ovog leta ne miruje. Kaže priprema novu bajku za decu, ali nije se odrekao ni epskog pisanja. Radi na novom rukopisu, za koju kaže da je jedna mračna priča o deci zatočenom u zlom sirotištu. Svakako je ponosan i na činjencu da su njegovi romani uvršteni u obrazovni sistem.

Samo ako čovek ima pravi motiv kada radi i kada stvara, onda dođu nagrade, koje kako Petković kaže njega nisu nikada ni zanimale. Knjige je pisao iz ljubavi prema sopstvenom detetu, prema svoj deci i iz želje da tim pisanjem dopre do njih sa nekim pravim vrednostima, poukama i porukama.

“Kao kruna cele priče su došli “Čitalići”. Fenomenalno je ako sam ja dao neki doprinos. Ukoliko više nas u kontinuitetu budemo nastavili da dajemo taj doprinos, verujem da će među tom decom da bude nekih stvaralaca koji će u budućnosti da urade predivne stvari”

Fantastika ne bira godine tako da su njegove knige namenjene svima.

“To su bajkovite priče koje decu usmeravaju ka pravim stvarima, na viteštvo, junaštvo, plemenitost, a sa druge strane kod odraslih budi onog Petra Pana koji je uspavan. Onog trenutka kada je ćerka zatražila od mene da se okrenem tim nekim pričama za decu, ja sam video da uživam u tome, a to je valjda i preduslov, jer kada autor prilikom stvaranja uživa sva je prilika da će i čitaoci da uživaju i to se i desilo”, kazao je Petković.

Deci se sviđa njegov imidž. Oni pisce zamišljaju drugačije, u nekim godinama, pred penzijom, možda sa dugom bradom sede kose.

“Njima se sviđa možda što sam im bilzak po godinama i možda to što, ne mogu da kažem da se spuštam na njihov nivo, već se prilagođavam tom nivou bez problema. Pogled kroz dečiju prizmu je najlepši pogled na svetu, mnogi pisci koji su pisali knjige u kojima su deca glavni junaci, oni to veoma dobro znaju. Meni je to sigurno jedan od puteva nadalje, jer deca ne uvijaju ništa u oblandu, tačno kažu šta im se sviđa, a šta ne i tačno znaju šta žele sledeće”, istakao je mladi niški pisac.

Put kojim je krenuo, a to je epska fantastika, neće ostaviti, obećava Petković. To je njegovo polje, tu je svoj i tu daje maksimum od sebe.

“Kada je pisanje za decu u pitanju trenutno pišem jednu bajku u kojoj je glavni motiv ljubav, jer ni u svetu magije nema jače magije od ljubavi. Sa druge strane imam spreman rukopis, za koji su oni koji su ga pročitali rekli da je nešto između Harija Potera i Olivera

“Kada je pisanje za decu u pitanju trenutno pišem jednu bajku u kojoj je glavni motiv ljubav, jer ni u svetu magije nema jače magije od ljubavi. Sa druge strane imam spreman rukopis, za koji su oni koji su ga pročitali rekli da je nešto između Harija Potera i Olivera Tvista. Jedna mračna priča o deci zatočenoj u zlom sirotištu u kojem kradu njihove talente, a ona se udružuju u klub darovite siročadi i bore se protiv tog zla i bore se za slobodu. Radim i na nastavku “Usnulih zmajeva” i verujem da ću do kraja godine to da privedem kraju”.

U međuvremenu Miloš Petkiović je otvorio i izdavačku kuću.  U njoj će biti objavljena sva reizdanja svih onih knjiga koje je objavljivao portal Ibris. Ona će pored njegovih rukopisa imati i objavljene romane drugih pisaca, otkriva Petković. Ovaj mladi niški pisac oprobao se i u svetu stripa. Iskoristio je dane za vreme korone da se posveti učenju kako se piše scenario za strip. Tu je nastala i ideja za Nišku pivaru.

“Da, oni su tražili od mene nekoliko dobrih ideja putem kojih bi promovisali svoje proizvode i tu je nastala sada već možemo da kažemo i maskota Niške pivare “Super Miško pije Niško””, rekao je Petković.

Što se tiče pozorišnih predstava, nakon “Proleća”, u pripremi je nastavak po knjizi “Leto”, iz edicije “Patuljci i vile”. I na ovoj predstavi će raditi ista ekipa glumaca, a premijera se očekuje do kraja godine. Petković kao krunu njegovog rada za ovu godinu ističe jednu dugu predstavu koja se srema u Studentskom kulturnom centru po mom romanu “Tajna stare vodenice”. Tekst je pisao zajedno sa glumicom Petrom Nešić, a korediteljski tandem biće Miloš Cvetković i Aleksandar Mihailović. Premijera se očekuje krajem septembra u dvorištu Banovina, a povodom obeležavanja 60 godina Akademskog pozorišta. Ona će biti igrana i u Narodnom pozorištu u Nišu, drugim gradovima, ali i van granica naše zemlje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com