Kultura

Miloš Petković dobitnik književne nagrade „Momčilo Tešić“

Niški pisac Miloš Petković dobitnik je nagrade „Momčilo Tešić“ za roman „Bajka o Noćurku i Danici“ koji je izdao niški Medivest.

Književnu nagradu „Momčilo Tešić“ dodeljuju književne novine „Svitak“ i list za dečju književnost „Momčilo“ iz Požege srpskim autorima čija su dela za decu, u suštini, podjednako okrenuta savremenom i novom, koliko i uvažavanju naše kulturne baštine, a u kojima je, prema mišljenju žirija, primetan trag retorike Momčilovih junaka, čija neposrednost, uz nesputanu maštovitost, spaja savremene pisce sa književnim nasleđem i mladim čitaocima. Među dobitnicima ove nagrade nalaze se najuglednija imena ovdašnje književne scene.

Nagrađeni roman “Bajka o Noćurku i Danici” uvršten je na spisak izborne lektire Čitalića.

Žiri u sastavu: Gordana Maletić (predsednik), Milijan Despotović (član) i Branko Stevanović (član), jednoglasno je doneo odluku da se Književna nagrada „Momčilo Tešić“ dodeli književniku Milošu Petkoviću za legendu „Bajka o Noćurku i Danici“ („Medivest“, Niš, 2021).

OBRAZLOŽENjE: Miloš Petković (Niš, 1986), pisac bajki i naučne fantastike, proučavalac mitova i legendi iz staroslovenske mitologije, svojim brojnim delima za decu sa ovim temama, pridodao je i roman-legendu „Bajka o Noćurku i Danici“. To je legenda o postanku cveta dan-i-noć, ali istovremeno i priča o ljubavi, njenoj moći, veličini i snazi. U atmosferi čarobnog, mala, oživljena mitološka bića progovaraju o svojoj sudbini na poetski način. Probranim i iscizeliranim jezikom i stilom, Petković je na umetnički način pokazao kako, iako na mikro-planu, velika želja i međusobni dodir dva majušna bića, mogu, potpomognuti snagom osećanja, prevazići nemogućnost ostvarenja susreta i stvoriti, naizgled nepojmljivu, živu sliku svetlosti i tame u jednom.

Pored Miloša Petkovića, ovogodišnji laureat je i Jovo Čulić za zbirku pesama „Junak u tregerima“ („Mudro slovo“, Banja Luka, 2021). Nagrada „Momčilo Tešić za ukupno književno delo koje se ogleda u velikom stvaralačkom doprinosu svim književnim rodovima i vrstama za decu dodeljuje se Slobodanu Stanišiću, književniku iz Beograda.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com