Društvo

Miloš Gašević, najmlađi niški guslar, briljirao na Festivalu mladih guslara u Nikšiću

Miloš Gašević, učenik Bogoslovije u Nišu učestvovao je na Festivalu mladih guslara u Nikšiću. Pored odličnog nastupa ovaj mladi Nišlija našao se među deset najboljih u ukupnom plasmanu a proglašen je i za drugog guslara iz Srbije u konačnom poretku.

”Ispovedajte se Gospodu s guslama…” poručuje Car David već tri hiljade godina, a mi se odazivamo, kao verni sledbenici tog biblijskog predanja, kaže Gašević za Niške Vesti.

Dvadeset i šest guslara, okupljenih u Nikšiću iz svih krajeva srpskih, pokazali su ono najbolje što umeju.

Miloš Gašević

“Još uvek Duh Božiji diše u nama i nadahnjuje naše grudi junačkim i čovečnim primerima koje su gusle zapamtile. Moje putovanje ka Nikšiću, kao i boravak u njemu, bio je upečatljiv po mnogim činjenicama. Sama činjenica da sam prolazio kroz one gore koje su krile naše slobodare i iz kojih se javila sloboda nije mi dala da razmišljam o bilo čemu osim o guslama. Podsećao sam se reči naših umnih ljudi, Crnjanskog, Andrića, Isidore Sekulić… koji su tako divno i tako istinito govorili o guslama, božanstvenom daru našem narodu”, kaže Gašević.

Iako su svoje numere ovi mladi guslari veoma ponosno izvodili, retko ko zna sa koliko treme su mnogi od njih kročili na scenu.

“Iako je u Nikšiću bilo takmičenje, to je kod nas najmanje tako shvaćeno. Stati pred one duhovne veličine i ljudske starine i skupiti snagu i hrabrosti, i zaguslati i pevati drhtavim glasom – pobeda je sama po sebi. Po okončanim nastupima, svako je čestitao drugome, bez sujete i zajedljivosti, a proglašenje pobednika dočekano je sa radošću”, rekao je on.

Po okončanom Festivalu, učesnici su posetili duhovnu iskru našeg naroda – manastir Ostrog. Tu su se neki pričestili Izvorom besmrtnosti, Hristom Gospodom, a kasnije su se svi poklonili Ostroškom Svetitelju.

Foto: Društvo Guslara Ratko Pavlović Ćićko

“Dan je bio kišovit, pa je Gornji manastir bio obavijen oblacima, dajući sceni mistički izgled. Zajedničkom pesmom smo proslavili Svetog iz Ostroga. Obišli smo grobove znamenitih naših junaka – Popa Mila Jovovića, Novaka Ramova i grob besmrtnog barda Radovana Bećirovića-Trebješkog. Rastavši se sa braćom iz bratske Crne Gore kod Sabornog hrama u Nikšiću, krenuli smo put Srbije, preko čuvenih crnogorskih gora, Krnova i Durmitora, uzduž Tare, noseći divne usppomene i nova poznanstva”, završava MIloš Gašević.

Pored takmičenja i obilazak Ostroga na mlade guslare ostavilo je veliki utisak.

Miloš Gašević, као najmlađi guslar niškog Društva Guslara Ratko Pavlović Ćićko, predstavlja svu snagu niškog guslarstva kao i najavu da će naredne godine doneti neke nove uspehe ovog već ozbiljnog društva koje ima zapažene pojedince koji beleže sve same uspehe na takmičenjima kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Poseta Manastiru Ostrog; Foto: Društvo Guslara Ratko Pavlović Ćićko

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com