Društvo

Milion Srba slavi Svetog Nikolu!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Ako se setimo narodne izreke da  „Svetog Nikolu pola Srbije slavi, a druga polovina ide u goste“, onda se može izračunati da se ova krsna slava obeležava u više od milion domaćinstava u našoj zemlji.

Kako Sveti Nikola pada u vreme velikog božićnog posta, vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

Sveti Nikola je slava nepromenljivog datuma, 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine  ovaj svetitelj preminuo.

Slavi se i 22. maja (letnji Sv. Nikola) u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete u tada pravoslavni Bari u Italiji i položene u crkvu svetog Jovana Preteče. Tri godine potom, građani Barija podigli su mu velelepnu crkvu u tom gradu.

Svoj duhovni život počeo je u manastiru Novi Sion kod svog strica, gde se i zamonašio. Posle smrti roditelja, razdelio je siromašnima svu nasleđenu imovinu. Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrđe, a svojom pojavom donosio je utehu, mir i dobru volju među ljude.

Svetog Nikolu je slavio i knez Miloš Obrenović po svim narodnim običajima kao svoju krsnu slavu.

Od Svetog Nikole do Deda Mraza

U novije vreme, zahvaljujući potrošačkom društvu, Sveti Nikola  je poznatiji kao Deda Mraz (Santa Klaus, skraćeno od Santa Nikolaus).

Dok je na pravoslavnim ikonama prikazan kao visok čovek u prepoznatljivom crvenom plaštu, sa episkopskom mitrom na glavi i štapom u ruci, kako daruje decu poklonima iz džaka, potrošačko društvo je to malo „začinilo“. Crveni plašt je ostao, kao i duga seda brada, ali su ubačeni irvasi koji vuku saonice kojima „Santa Klaus“ obilazi svet tokom Badnje večeri.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com