Društvo

Milion Srba slavi Svetog Nikolu!

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Ako se setimo narodne izreke da  „Svetog Nikolu pola Srbije slavi, a druga polovina ide u goste“, onda se može izračunati da se ova krsna slava obeležava u više od milion domaćinstava u našoj zemlji.

Kako Sveti Nikola pada u vreme velikog božićnog posta, vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

dscf0317

Sveti Nikola je slava nepromenljivog datuma, 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine  ovaj svetitelj preminuo.

Slavi se i 22. maja (letnji Sv. Nikola) u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete u tada pravoslavni Bari u Italiji i položene u crkvu svetog Jovana Preteče. Tri godine potom, građani Barija podigli su mu velelepnu crkvu u tom gradu.

Svoj duhovni život počeo je u manastiru Novi Sion kod svog strica, gde se i zamonašio. Posle smrti roditelja, razdelio je siromašnima svu nasleđenu imovinu. Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrđe, a svojom pojavom donosio je utehu, mir i dobru volju među ljude.

Svetog Nikolu je slavio i knez Miloš Obrenović po svim narodnim običajima kao svoju krsnu slavu.

deda-mraz

Od Svetog Nikole do Deda Mraza

U novije vreme, zahvaljujući potrošačkom društvu, Sveti Nikola  je poznatiji kao Deda Mraz (Santa Klaus, skraćeno od Santa Nikolaus).

Dok je na pravoslavnim ikonama prikazan kao visok čovek u prepoznatljivom crvenom plaštu, sa episkopskom mitrom na glavi i štapom u ruci, kako daruje decu poklonima iz džaka, potrošačko društvo je to malo „začinilo“. Crveni plašt je ostao, kao i duga seda brada, ali su ubačeni irvasi koji vuku saonice kojima „Santa Klaus“ obilazi svet tokom Badnje večeri.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com