Region

Miletić zatražio da se cisterne sa fosfornom kiselinom izmeste iz Svrljiga

Predsednik Ujedinjene seljačke stranke i narodni poslanik Milija Miletić obišao je Železničku stanicu u Svrljigu i zatražio od nadležnih da se cisterne sa fosfornom kiselinom izmeste iz Svrljiga zbog bezbednosti svih građana, pišu Svrljiške novine.

On je više puta potencirao da se pruga Niš-Zaječar dodatno popravi i rekonstruiše, jer je u mnogo lošem stanju. Pragovi su dotrajali i truli, na pojedinim mestima uopšte ih nije ni bilo.

Miletić je o tome govorio i na skupštinskim zasedanjima Narodne Skupštine u Beogradu, ali i u lokalnom parlamentu u Svrljigu i na drugim konferencijama.

Foto: M.M.

“Ova pruga je žila kucavica jugoistoka Srbije. Ovom železničkom prugom vrši se prevoz robe i od nje zavisi posao mnogih privrednih subjekata. Takođe, pruga je do pre zatvaranja bila frekventa i mnogi putnici su putovali ovom trasom”, rekao je Miletić.

Foto: M.M.

Ističe, da je pre ovih nezgoda u kojima su iz šina ispadale samo cisterne, drugih većih problema nije bilo, sva druga roba i drugi vagoni saobraćali su normalno, sporo zbog loše pruge, ali nije bilo nikakvih saobraćajnih nezgoda.

Miletić je zatražio da se proveri osovinsko opterećenje cisterni, da se utvrdi da slučajno nije bilo veće od propisanog, i ukoliko jeste, da se obrazloži zvanično zbog čega je osovinsko opterećenje veće i da li su se iskliznuća dešavala zbog toga.

“U svim razvijenijim zemljama železnički saobraćaj je na prvom mestu, svi ulažu u razvoj železničkog saobraćaja, jer je to prioritet svih prioriteta, pa tako moramo i mi, moramo više brinuti o našim prugama, ali pre svega o bezbednosti”, rekao je Miletić.

Foto: M.M.

Narodni poslanik iz Svrljiga je insistirao da se cisterne sa fosfornom kiselinom što pre izmeste iz Svrljiga, zbog velike zabrinutosti gradjana i bezbednosti svih Svrljižana.

On je postavio pitanje kada će se konkretno krenuti sa rekonstrukcijom pruge, jer pruga mora da bude funkcionalna zbog prevoza robe i putnika.

Foto: M.M.

NEZVANIČNO: OSOVINSKO OPTEREĆENJE SA 18 POVEĆANO NA 22 TONE

Kako su Svrljiške novine nezvanično saznale, do pre nove godine (pre 2019. godine) osovinsko opterećenje na prugama bilo je dozvoljeno do 18 tona nosivosti, a od 2019. godine, po novim propisima odobreno je da osovinsko opterećenje pruge bude do 22 tone, što je možda i uticalo da dodje do ovih neželjenih situacija.

Inače, oko 45% pruga u Srbiji ima dozvoljeno osovinsko opterećenje od 22,5 t, dok je na 30% pruga to opterećenje ispod 16 t.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com