PolitikaSvrljigZdravlje

Miletić: Zakon o hitnoj medicinskoj pomoći predat Narodnoj skupštini

Zakon o hitnoj medicinskoj pomoći koji je izradila interna ekspertska radna grupa Pokreta – Meri, predat je nadležnima u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Na konferenciji za novinare prisustvovao i Milija Miletić, narodni poslanik i predsednik Ujednjene seljačke stranke. Predlog zakona uručio mu je predsednik Pokreta “Pokreni život  – “Meri” Dejan Zejnula. Niške Vesti su ranije pisale o Miletićevom zalaganju da se unapredi rad Hitne pomoći.

“Pokret pravo na život – Meri” zalaže se za donošenje zakona kojim bi se obezbedila jednaka prava svih građana koji pozivaju 194.
Miletić i Zejnučla;Foto: FB stranica “Pravo na život – Meri”

“Ovim je napravljen korak dalje u nastojanjima da svi građani imaju efikasnu, kvalitetnu, dostupnu i odgovornu hitnu pomoć. Naš posao tek sad počinje jer moramo podići svest o tome koliko je bitno da se ovaj zakon izglasa, zato nećemo stati i očekujte neočekivano u narednom periodu”, napisano je na fejsbuk stranici “Pravo na život – Meri”.

Srbija je jedina zemlja u regionu koja nema ni jedan akt kojim se uređuje oblast rada hitne medicinske pomoći i nikada ga nije imala. Na skoro 40 odsto teritorije Srbije nisu organizovane adekvatne službe hitne pomoći što znači da više od milion stanovnika nema pristup hitnoj zdravstvenoj zaštiti odgovarajućeg kvaliteta.

Predlog zakona sadrži:

“Centralizacija svih poziva, uvođenje dispečerskih centara u centrima upravnih okruga, uvođođenje jedinstvenog protokola za trijažu poziva , uvođenje jedinstvene procedure za prijem pacijenata iz vozila hitne pomoći u Ustanovu koja treba da ga zbrine, dodela statusa službenog lica članovima Urgentih terenskih ekipa, novčane kazne za nesavesne građane koji bezrazložno zovu Hitnu pomoć”, pojašnjava Dejan Zejnula, predsednik pokreta Pravo na život – “Meri”.

Prema nekim istraživanjima,  u Beogradu se broj 194 pozove 1.700 puta dnevno, a na teren se izađe, u proseku, 230 puta. Zato se veruje da bi Zakon o hitnoj pomoći doprineo da se ređe čuje rečenica “Hitna je kasno stigla”.
Novinarima su se i  obratili dr Aleksandra Paunović, načelnica Službe hitne pomoći iz Negotina, Prim. Dr Goran Perge, lekar hitne medicinske pomoći i specijalista urgentne medicine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com