Kolumna

Milena Čarkić, udovica i nadničarka iz Mačvanskog Prnjavora ceo vek sa srpom u rukama

Nije retkost videti staricu od osamdeset godina Milenu Čarkić iz Mačvanskog Prnjavora samohranu majku , kako pogrbljena do zemlje sa srpom u rukama, ili kakvom alatkom pravljenom za mušku ruku održava svoju imovinu u Čarkić sokaku. Milena godinama nije skidala crninu.

Prvo je rano ostala bez muža pobozbog i radnog Milosava Čarkića, koji je decenijama radio kao crkvenjak u Crkvi u Mačvanskom Prnjavoru.  Posle njegove smrti nije se preudala kao druge žene , već nastavila da
se bori krvavim nadničarskim žuljevitim rukama i po kiši i po snegu, hvatajući se u koštac sa nemaštinom i životnim iskušenjima, sa ciljem da ćerku i sina izvede na pravi put. Ćerka Svetlana se udala davno, sin Slobodan Leca, voleo pomalo da popije, i kad tek stekao dečicu i iznenada dušu ispusti. Borila se ova hrabra žena zajedno sa Centrom za socijalni rad, da tri unuka i ćerku svog sina odgaji i izvede na pravi put. Danas sa ponosom priča da joj se najstariji unuk zaposlio kao pekar, da su deca vredna i da je ona srećna što ima naslednike koji će njihovu kuću u Čarkića sokaku u Cerskoj ulici građenu po ugledu na stare srpske kuće, poput one u ,, Zoni
Zamfirovoj ,, podmladiti i kolevke zaljuljati srpske, Pravoslavne.

Foto: Slavica Jovanović

Decenijama ova žena pogrbljena do zemlje sa srpom u ruci ili hranom za stoku prolazi ulicom i naziva dobar dan i prijateljima i neprijateljima, zato što je vernica. Milena ima mnogobrojnu rodbinu ali nikad nikom nije htela da natovara na vrat svoju muku i svoj usud. Rado ide kod snajderke Rade, jer joj ona sašije poneku suknju ne naplati, a Milena njoj odnese krompira ili nekog drugog povrća iz svoje njive. Ako sretne nekog prolaznika uljudno sa njim razgovara dok za sobom vuče ili naramak drva, ili otkose deteline vezane na kanapu i uvek od nje se dobije neki koristan savet.

Iako pogrbljena od teškog rada ova hrabra žena tvrdi da ništa sa neba ne pada, a za njen mladolik izgled pominje da redovno pravi sok od koprive i da je to održalo.

Tako da je i potpisnici ovih redova dala koristan savet kako se spravlja sirup od koprive lek od svake bolesti, a nadohvat ruke i siromahu i bogatašu.

Autor teksta i fotografija Slavica Jovanović, novinar i književnik

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com