Sport

Milan Antić, paraolimpijac, promoviše sport za OSI medaljama

Predsednik gradske opštine Crveni krst, profesor dr Miroslav Milutinović primio je Milana Antića člana paraolimpijske reprezentacije Srbije u stonom tenisu, njegovog trenera Vladana Živkovića i profesora  dr Marka Aleksandrovića sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Povod za njihov susret je odlazak ovog vrhunskog sportiste na međunarodni, izborni turnir, koji će se ovog vikenda održati u glavnom gradu Crne Gore. Ovom prilikom predsednik Gradske opštine Crveni krst Milanu Antiću je uručio i zlatnik sa likom Cara Konstantina.

“Promocija sporta kod naših sugrađana je jedan od ciljeva koje smo kao gradska opština postavili sebi, ali se to odnosi i na osobe sa invaliditetom jer želimo da što više njih bude uključeno u sportske aktivnosti”, kazao je profesor dr Miroslav Milutinović.

Milutinović je dodao da im je čast da su ugostili Milana Antića koji je zahvaljujući svojim rezultatima na sportskom terenu, Milan je stonoteniser, postao i član srpske reprezentacije.

Foto: V. P.

“Opština će pokušati da pomogne Milanu kako finansijski tako i na sve druge načine, a njegov zadatak je da svojim rezultatima privuče pažnju i drugih osoba sa invaliditteom da se uključe u sportske aktivnosti, ali i da promoviše paraolimpijski soprt”, dodao je Milutinović.

Milan Antić je stonoteniser, član Stonoteniskog kluba “Nais” za osobe sa invaliditetom i član parareprezentacije Srbije u stonom tenisu u klasi T6.

“Na svi takmičenjima na kojima sam do sada bio osvjao sam medalje kako za klub tako i za svoju zemlju”, kaže Antić. “Moj cilj je da se kvalifikujem za Evropsko prvensto, ali o tome kada se budem približio ispunjenju ove svoje želje. Poslednju medalju sam osvojio na takmičenju u Bugarskoj  krajem maja. Tada sam u ekpinom delu bio treći i osvoji sam bronzanu medalju”.

Milan se sportom bavi desetak godina, ali je aktivni stonoteniser pet godina. Posle samo dve godine je postao član reprezentacije.

“Sada imam  turnir u Crnoj Gori i nadam se dobrom rezultatu, a nakon toga odlazim na takmičenje u Makedoniju pa i Rumuniju”, dodaje Antić.

Vladan Živković je trener u klubu “Nais” ali je trener i parareprezentacije Srbije us tonom tenisu.

“Sada smo skoncentrisani na turnir u Crnoj Gori na kome učestvuju takmičari iz Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Crne Gore, Grčke, Češke i Slovačke. Važno nam je da tu napravimo dobar rezultat. Nakon toga nas očekuje od 8. do 11. novembra međunarodni turnir u Nišu gde će, takođe, biti dosta internacionalaca, a potom i turniri u Makedoniji i Švedskoj. U  zavisnosti od toga kakve rezultate napravimo na ovim turnirima nije nemoguće da odemo in a Evropsko prvenstvo”, kaže Živković.

On dodaje da trenutno klub ima sve više članova osoba sa invaliditetom. Tome veliki doprinos daju i rezultati koje članovi ovog kluba imaju.

“Važno je da se sport kod osoba sa invaliditetom što više promoviše jer je potrebno da se što više njih bavi sportom”, dodao je Živković.

Pored pomoći gradske opštine Crveni krst Milanu Antiću, suština ove saradnje je u stvari plan profesora dr Marka Aleksandrovića, stručnjaka u oblasti rada sa OSI, predsednika skupštinske komisije za obrazovanje kulturu i sport Milomira Blaževića i resorne većnice Jelene Madić,  sa ciljem da se što veći broj osoba sa invaliditetom angažuje u sportu, u bilo kom vidu, kroz rekreativni , amaterski ili profesionalni sport.

“Drago mi je što Gradska  opština Crveni krst želi sistemski da reši problem fizičkih  aktivnosti osoba sa invaliditetom na svojoj teritoriji”, istako je dr Marko Aleksandrović. “Konkretno je reč  o formiranju sportskog udruženja u ovoj opštini koje sada ne postoji. Upravo je to način da se osobe sa invaliditetom organizuju kako bi se bavile sportom. Najteže je okupiti osobe sa invaliditetom, ali to je već  učinjeno u jednom sportskom kolektivu na ovoj teritoriji, a to je SK “Bušido” koji ima sedam osoba sa invaliditetom. Te osobe mogu da budu promoteri  fizičke aktivnosti osoba sa invaliditetom”, kazao je Aleksandrović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com