Društvo

Mihajlović: Peleta i mazuta ima dovoljno

Gasovod do Dimitrovgrada u septembru 2023.

Peleta u Srbiji ima na 80 odsto prodajnih mesta, dok ga na 20 odsto prodajnih mesta nema, jer ga sklanjaju i pokušavaju da prodaju po višoj ceni, zbog čega reaguje tržišna inspekcija, izjavila je Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović prilikom obilaska dispečerskog centra Elekrodistribucije u Nišu.

„Mi već imamo poprilične količine peleta koje su zaplenjene, upravo zbog toga što su određene kompanije pokušavale nešto da izvrdaju, ali većinom ga ima“,objašnjava ona.

Ilustracija; Foto: Niške Vesti

Više od 100.000 domaćinstava u Srbiji greje se na pelet, milion na drvo, a sve odluke u vezi sa peletom ostaju na snazi, poput ograničene maloprodajne cene i kontrolisanja prodavaca i stovarišta kako bi sva domaćinstva spremno dočekala predstojeću zima.

 

 

 

“Neće nijedna Toplana ostati bez mazuta. Ne vidim brigu za mazut, kao što ne vidim ni za derivate. Osnovno je pitanje dotoka gasa, da li će to da funkcioniše, kao što funkcioniše danas. Novca imamo, ali ponavljam, moramo da štedimo kako ne bi toliki novac davali za struju, poručuje ministarka.

Gasovod do Dimitrovgrada u septembru 2023.

Prema njenim rečima, gasovod od Niša do Dimitrovgrada biće završen septembra naredne godine, a već u oktobru se očekuje da njim protiče gas, najverovatnije iz Azerbejdžana, izjavila je ministarska.

“Obavićemo promenu dobavljača. Imamo 60 odsto sa ruskog ili sa evropskog tržišta, videćemo kakvo će stanje biti sledeće godine. Sada zakupljujemo kapacitete i razgovaramo sa Azerbejdžanom da sledeće godine imamo i njihov gas. Značajno je i povezivanje sa Rumunijom, Bosnom i Hercegovinom, Severnom Makedonijom”, kazala je Mihajlović.

Podsetimo, gasovod u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara i projektovan je za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Vrednost projekta je 85,5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke (EIB), 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, a preostalih oko 11 miliona evra biće obezbedjeno iz budžeta Srbije i sredstava Srbijagasa.

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Odlično. Sada mogu da umoče pelet u mazut i prave struju, a ne u blato kao zimus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com