Kultura

Mihajlo Milavić glumac pete festivalske večeri

Glasovima publike, Mihajlo Milavić glavni glumac u filmu “Zlogonje” izabran je za glumca pete večeri Filmskih susreta u Nišu.

Gotovo petominutni aplauz, posle odgledanog filma, nagovestio je ocenu publike pete festivalske večeri.

Meni je drago da sam uspeo da napravim nešto što će se dopasti ljudima koji to gledaju”, kaže Mihajlo uzbuđen zbog lepe reakcije publike nakon odgledanog filma.

Tumačeći lik Jovana koji je rođen sa parcijalnom cerebralnom paralizom, Mihajlo je, kaže, igrao sebe.

Jovan i ja imamo sličan život. I ja vežbam, idem redovno u školu. Kad sam gledao sebe u sceni kad Jovan treba da se popne uz stepenice, baš mi je on postao uzor da nastavim da se borim i da idem dalje. I moja poruka svima koji imaju ovakav problem da nikad ne odustaju”, kaže Mihajlo.

Dok veliki glumci čekaju ulogu, deci je taj put nešto lakši.

Igrom slučaja našao sam se u ovom filmu. Tatin prijatelj je čuo za kasting, predložio da pokušam, što se meni na neki način nije dopalo, s druge strane hteo sam da probam. Na kastingu nisam mislio da ću da prođem, čak sam mislio da ipak sebe ne mogu da pronađem u glumi, ali, eto, uspeo sam i zaista mi je drago da sam dovde dogurao”, kaže ovaj četrnaestogodišnji dečak. 

Prve filmske korake u “Zlogonjama” pored Mihajla napravila je i Silma Mahmuti, ali njen put do uloge je nešto drugačiji.

Išla sam na časove glume kod Veselina Ilića, od koga sam i čula za kasting. Tada nisam ni sanjala da ću biti u filmu i da ću doživeti ovako dug apalauz. Prelep osećaj, pogotovo što se to meni prvi put u životu dešava”, kaže mlađana Silma.

Snimanje filma im se, kažu, dopalo jer su upoznali mnogo ljudi i stekli novo iskustvo.

Uspeo sam da se nađem u filmu, možda i nastavim da glumim, što da ne. To se nikad ne zna”, kaže uz osmeh Mihajlo.

Ni Silma nije sigurna gde će je život dalje odvesti, ali period snimanja, kaže, neće zaboraviti.

Sve je bilo prelepo. Tu je sa nama bio Mateja Popović koji nam je bio i mama i tata, pomagao kada ne možemo da pređemo tekst, družio se s nama. A i stariji glumci su se družili sa nama kao da su naše godište, ali su imali i ogromno strpljenje za nas čak i kad smo bili nepodnošljivi i pravili im razne smicalice”, navodi Silma.

U filmu, pored Mateje, od starijih glumaca igraju i Jelena Ðokić, Bojan Žirović, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milutin Milošević i Milena Predić. Film “Zlogonje” je rediteljski debi mladog Raška Miljkovića. Scenario koji je nastao po motivima knjige „O dugmetu i sreći“ autorke Jasminke Petrović, napisali su Marko Manojlović i Miloš Krečković. Premijerno je prikazan marta ove godine u okviru zvaničnog programa festivala TIFF Kids na jednom od najznačajnijih filmskih festivala na svetu – Toronto International Film Festivala gde je i nagrađen nagradom tamošnjeg Žirija mladih.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com