Sport

Mihajlo i Veselin sa DIF-a brane boje Srbije na Alpima u Italiji

Mihajlo Đorđević i Veselin Zlatković su studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu ali su istovremeno i članovi državnog tima Srbije u skijanju i od 7. do 21.februara predstavljaće našu zemlju, grad Niš, ali i svoj rodni grad Knjaževac, kao i fakultet na Svetskom prvenstvu u skijanju.

Prvenstvo se održava u Italiji u mestu Kortina d Ampeco. U skijaškom umeću oprobaće se na stazama planine Dolamite na Alpima. Odlazak na Svetsko prvenstvo za njih je i veliki uspeh ali i velika šansa za nastavak skijaške karijere mada ovi mladi momci, koji su bukvalno odrasli na skijama i Staroj planini, ističu da ne razmišljaju o plasmanu jer su najmlađi takmičari na ovom Svetskom prvenstvu. Zajedno sa njima put Italije krenuće i dr Zvedan Savić, profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu. Mladim skijašima je puno uspeha pred odlazak za Italiju poželeo i dekan FSFV profesor dr Milovan Bratić koji ne krije da se ponosi uspehom svojih studenata jer je to samo još jedna potvrda da se na ovom fakultetu posebna pažnja poklanja mladim sportistima i njihovom napredovanju, a mladi su to i te kako prepoznali.

Foto: V.P.

Mihajlo Đorđević je član reprezentacije i student treće godine FSFV. Pre samo nekoliko dana vratio se sa praktične nastave iz skijanja koja je održana na Kopaoniku. Skijanjem se bavi 10 godina i iza sebe ima dosta zapaženih rezulteta. Činjenica da sada odlazi na Svetsko prvenstvo samo potvrđuje kvalitet ovog mladog sportiste.

„Svetsko prvenstvo u skijanju za mene je veliki izazov posebno kada se ima u vidu podatak da sam jedan od najmlađih učesnika. To je prilika da se sretnem sa skijašima iz celog sveta, a to je, u svakom slučaju, veliko iskustvo za mene koje će mi pomoći u daljoj karijeri. Od skijaša koji su najbolji u svetu puno toga može da se nauči. Ovo je prilika da to i učinim“, kaže Mihajlo.

Foto: V.P.

Dodaje da uspehu pred kojim se sada nalazi dosta duguje i fakultetu čiji je student.

„Izabrao sam ovaj fakultet upravo iz tog razloga jer pruža velike mogućnosti profesionalnim sportistima. Profesori nam uvek izlaze u susret, pomažu da odradimo sve obaveze koje imamo zbog čestog odsustvovanja sa nastave jer pripreme sa reprezentacijom to od nas zahtevaju. Na fakultetu imamo dobre uslove za kondicione pripreme, ali su nam treninzi uglavnom van Srbije u Italiji ili Austriji. Osim toga na fakultetu čiji smo studenti možemo da obavimo i sva testiranja koja se od nas traže jer fakultet ima laboratoriju u kojoj je to moguće uraditi“, kaže Mihajlo.

Mihajlo i Veselin, koji je na skijama od svoje pete godine, višestruki su prvaci države u svojim kategorijama, a mogu da se pohvale i medaljima sa međunarodnih takmičenja.Članovi su Skijaškog kluba „Midžor“ u Knjaževcu. Svetsko prvenstvo je, ipak, izazov svoje vrste.

„Student sam prve godine i nisam slučajno izabrao Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu. Ovde sam po preporuci profesora dr Zvezdana Savića i kolega iz reprezentacije, a osnovni motiv da upišem ovaj fakultet bila je činjenica da profesori imaju puno razumevanja za sportiste koji se profesionalno bave sportom, da su uslovi za treniranje i studiranje više nego odični, ali i da nam se pruža mogućnost da napredujemo i usavršavamo se, kako u sportu kojim se bavimo, tako i u nauci“, kaže Veselin.

Dodaje da otići na Svetsko prvenstvo nije mala stvar i da sam plasman znači puno.

„To je za mene samo nov podstrek da nastavim i dalje da se bavim ovim sportom i da na treniznima budem što uporniji kako bih na takmičenjima postigao što bolje rezultete“, dodaje Veselin vodeći se onom starom sportskom izrekom da se medalje osvajaju na treninzima, a na takmičenje sa samo odlazi po njih.

Foto: V.P.

Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja ne kriju da se ponose svojim studentima koji postižu izuzetne rezultate na sportskim terenima. To važi i za Mihajla i Veselina.

„Ovo je 46 Svetsko prvenstvo u skijanju i mi smo izuzetno ponosni time što će naši studenti učestvovati na njemu.Reprezentacija Srbije učestvuje sa 4 takmičara, a dvojica su sa našeg fakulteta. Oni će pokušati da se kvalifikuju za finalnu trku i da postignu što bolji plasman u skijaškom svetu“, kaže dr Zvezdan Savić.

Dodaje da fakultet ima odličnu saradnju sa svim sportistima, a sve zahvaljujući dekanu dr Milovanu Bratiću koji je omogućio takav rad na fakultetu.

„Deo profesionalnih aktivnosti što se tiče sportskih merenja upravo je realozovano na samom fakultetu koji raspolaže savremenom laboratorijom koja je na raspolaganju svim sportistima pa mladim skijašima“, dodaje dr Zvezdan Savić.

Mlade skijaše i njihovog profesora na putu do Italije očekuju i testiranja na virus korone. Moraće da obezbede kovid pasoš i kovid obrazac, da urade PSR testove 10 pre odlaska i 72 sata pre puta. Kažu ne smeta im to jer je Svetsko prvenstvo koje je pred njima za njih sada izazov nad izazovima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com