Društvo

MESTO TIŠINE I OPOMENE: 75 godina nakon proboja

U Memorijalnom parku “12. februar”, oboležena je 75. godišnjica od bekstva logoraša. Položeni su venci na mesto proboja, gde je 105 zarobljenika, tog 12. februara 1942. godine, uspelo da pobegne iz ovog koncentracionog logora, a 42 su nažalost, tada nastradala.

Jedini preživeli logoraš, Vladimir Jovanović, kaže da je, nakon streljanja 22 seljaka iz njegovog sela, on čekao istu sudbinu, i da ih je psiha ubijala, dok su bukvalno svakog momenta čekali smrt.

Foto: Niške Vesti

On je sa još trojicom iz svoje grupe preživeo, i kaže da su bili kao živi kosturi. Jedina mu je želja bila da poživi još godinu dana nakon izlaska iz zarobljeništva, da jede hleb i oseti slobodu, priča svoju potresnu priču, devedeset dvogodišnji Vladimir.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je, tokom obraćanja prisutnima, rekao da je ovaj logor mesto tišine i opomene, i da treba da oprostimo ali nikako i zaboravimo, sve ono što se dešavalo u logoru, kada su stradali naši sugradjani.

Tradicionalno, kao i svake godine, 150 izvidjača, krenulo je na Marš tragom logoraša.

Logor na Crvenom Krstu, danas Memorijalni kompleks “12. februar” značajan je kao mesto gde je izvedeno prvo masovno bekstvo iz nekog logora u porobljenoj Evropi. Kroz logor je prošlo 36.000 ljudi, a samo na Bubnju je strelajno 12.000.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com