DruštvoKulturaStari Niš

Mesto na kome se pričestila vojska Stevana Sinđelića

Crkva Svete Petke u Donjem Matejevcu podignuta je na temeljima stare bogomolje iz perioda Rimskog carstva. Nalazi se u niškoj opštini Pantelej, u podnožju Čegra, svega stotinak metara udaljena je od spomenika podignutim čegarskim junacima.

Crkva je posebno atraktivna poesitocima zbog predanja da se baš u njoj pričestila vojska pre polaska u bitku.

“Vezuje se predanje da se vojska Stevana Sinđelića i Resavaca pričestila baš u toj crkvi pre bitke na Čegru. Tim povodom ona je i obnovljena na dvestogodišnjicu Čegarske bitke”, navodi đakon Dalibor Midić.

Crkva je dug period, sve do njene obnove bila porušena. Tada je crkva podignuta gotovo od temelja, uz arheološka nalazišta koja su potvrdila postojanje ranijeg crkvenog objekta na tom mestu.

Zidana je od kamena, a pri temelju mogu se videti kameni blokovi koji datiraju još iz antičkog doba, sa urezanim keltskim krstovima i raznim obeležjima, dok ima i rimskih i vizantijskih opeka.Osnov časne trpeze je nekadašnji rimski žrtvenik na kome je postavljena kamena ploča.

“Unutra, u iskopinama, su pronađeni skeleti nekih hrišćana koji su tu bili sahranjeni, najverovatnije negde početkom XVII veka. Tako da se smatra ja je najverovatnije i ona srušena za vreme druge seobe Srba”, ističe đakon Dalibor.

Kako se navodi u podacima Eparhije niške, u narodu postoji predanje da je kod crkve Svete Petke živeo jeromonah Melentije, a i sam naziv obližnje česme „Kaluđerac“ govori da je tu živeo neko odmonaha.

U skladu sa posvetom hrama Svetoj Petki, nije retkost da je narod poštuje kao lečilište. Poštovanje Svete Petke ukorenilo se još u najranijim danima hrišćanstva, a svoj vrhunac doživelo je za vreme Vizantije.

Crkva Svete Petke smeštena je sa severne strane podnožja legendarnog brda Čegar, dok je sa druge strane omeđena rekom i netaknutom prirodom. Zbog svoje starine, predanja koje se za nju vezuju, ali i samog mesta gde se nalazi, crkvu često obilaze posetioci iz Srbije, ali i iz celog sveta.

Tekst je deo projekta „Duhovna baština Panteleja“ koji je podržan od strane GO Pantelej u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com