Društvo

Meštanima Jasenovika obećana hitna rekonstrukcija pruge i veća bezbednost

Meštani Jasenovika dobili su obećanje Železnica Srbije da će 15. marta početi rekonstrukcija pruge Niš-Zaječar, a da će do tada biti povećana bezbednost na toj saobraćajnici i da se iskliznuća vagona više neće događati.

Meštani su se sa predstavnicima grada Niša i predstavnicima Železnice Srbije sastali u Gradskoj kući.

“Već sutra ćemo raspisati tender za izbor izvođača radova, ali kako procedura dugo traje mi ćemo od polovine narednog meseca uvesti našu opremu, mehanizaciju i radnike koji se bave sanacijom pruga i počećemo radove. Onda kada izaberemo najpovoljnijeg ponuđača uvešćemo i njega u radove”, rekao je izvršni direktor za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom Milan Maksimović

On je rekao da će pruga Niš-Zaječar raditi još jedan mesec a za to vreme na njoj će biti pojačane mere bezbednosti.

“Radićemo dodatni tehnički pregled vozova, naročito onih koji prevoze opasne materije. Čuvari pruge svakodnevno će pregledati prugu kako bi na licu mesta utvrdili da li je ona bezbedna za saobraćaj. Garantujem da će pruga biti bezbedna i neće se dešavati neplanirani događaji kao što ih je bilo proteklog meseca”, rekao je Maksimović.

Predsednik mesne zajednice Jasenovik Zoran Jovanović rekao je da će se meštani sutra okupiti u selu kako bi razmotrili obećanje dobijeno od predstavnika železnice.

“Obećali su da će da pošalju napismeno to što su nam obećali za povećanu bezbednost i sanaciju pruge. Videćemo šta ćemo dalje pošto su nam i ranije obećavali sanaciju, ali sve se to mnogo odugovlači”, rekao je Jovanović.

Nakon što je ovog vikenda na pruzi nedaleko od Jasenovika iskliznulo iz šina pet vagona sa fosforom meštani su najavili da će blokirati tu saobraćajnicu ukoliko se njome i dalje budu prevozile opasne materije.

Nedaleko od Jasenovika prošle godine dogodila su se tri iskliznuća vagona, a krajem januara prevrnule su se dve cisterne sa amonijakom zbog čega su meštani morali da budu evakuisani iz svojih domova na dva dana. Vozovi na pruzi Niš-Zaječar kreću se prosečnom brzinom od 30 kilometara zato što je 60 odsto pragova istrulelo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com