Politika

Meštani Matejevca najavljuju nove proteste i krivične prijave zbog oduzimanja pašnjaka

Stanovnici Gornjeg Matejevca kraj Niša najavili su nove proteste i nove krivične prijave protiv nadležnih koji nisu reagovali na, kako kažu, protivzakonitu odluku Skupštine grada da meštanima tog sela, posle tri decenije korišćenja, bude oduzeto 40 hektara pašnjaka na brdu “Beli vrh”.

Predstavnici građana su na današnjoj konferenciji za medije kazali da su zbog nezakonite skupštinske odluke proteklih dana pokrenuli postupak pred Upravnim sudom i podneli krivične prijave protiv nadležnih.

Odbornik u Skupštini gradske opštine Pantelej i jedan od predstavnika građana koji se bore za očuvanje “Belog vrha” Slaviša Dinić rekao je da će 6. juna meštani ponovo protestovati ispred Skupštine grada, a drugog vikenda u junu u znak protesta će izaći na brdo koje im je oduzeto.

“Od kad smo krenuli sa protestima niko nam se iz grada nije obratio, ali mi i ne želimo da pregovaramo. Mi tražimo da ponište nezakonitu skupštinsku odluku”, izjavio je Dinić.

On je rekao da meštani više od mesec dana nisu dobili odgovor na osnovno pitanje, a to je šta grad planira sa oduzetim brdom.

“Prvo je bilo ćutanje, a zatim su usledili nemušti odgovori da neće biti iskopavanja litijuma, da se neće saditi višnje i neće čuvati ovce. Šta će biti, to nas zanima”, istakao je Dinić.

Prema njegovim rečima, meštani sasvim sigurno dozvoliti da neko jednog dana ogradi njihove pašnjake.

“Predstavnici grada manipulišu prihodom koji će grad imati od zakupa tog zemljišta. Matejevac neće imati nikakvu korist od tog zakupa. Korist će imati jedan čovek ili mala grupa ljudi”, istakao je Dinić.

Advokatica Dragana Milutinović kazala je da su svi u Nišu, poslednjih desetak dana, svakodnevno svedoci pravnog i političkog nasilja koje nad građanima vrši gradski većnik Nenad Stanković, posebno u slučaju borbe koju meštani Matejevca vode protiv oduzimanja “Belog vrha”.
Ona je podsetila da je Stanković javno rekao da će odmah dati ostavku ukoliko se dokaže da je na protestu ispred Skupštine grada bio i jedan stanovnik Jasenovika.

“Kada se fotografijom sa protesta javio Boban Cajić koji ima prebivalište i imovinu u Jasenoviku, Stanković je javno izneo njegove lične podatke, koji su mu potpuno neovlašćeno bili dostupni. To je kažnjivo. Zakon štiti lične podatke kao osnovno pravo i slobodu svakog lica”, naglasila je Milutinović.

Građani Matejevca, dodala je Milutinović, traže hitnu smenu većnika Stankovića i pozivaju Osnovno javno tužilaštvo da pokrene istragu o tome kako su, zbog čega i po kom osnovu Stankoviću bili dostupni podaci na koje po zakonu nema pravo.

“Svako naše pravo zaslužuje odbranu. Svedoci smo svakodnevnog pravnog i političkog nasilja i to je ono zbog čega je cela Srbija ustala”, istakla je Milutinović.

Novi protest građana zbog oduzimanja “Belog vrha” počeće 6. juna u 19 časova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com