Društvo

Meštani Lalinca posadili 1200 sadnica pored Južne Morave

Meštani sela Lalinac zasadili su 1100 topola, 30 tuja i ostalog zimzelenog ukrasnog drveća na desnoj obali Južne Morave na mestu nekadašnje deponije.

Reč je o nastavku kampanje “Očistimo selo zaštitimo prirodu” koju su pre dva meseca pokrenuli sami meštani.

Radili smo udarnički. Za četiri dana zasadili smo više od 1200 sadnica. U akciju su bili uključeni gotovo svi meštani i za ta četiri dana imali smo četiri različite grupe volontera. U nekim slučajevima i tri generacije iz jedne porodice”, kažu u udruženju “Južna Morava Lalinac” koje je organizator ove ekološke akcije.

Foto: A.P.

Kompletan posao obavili su u saradnji sa preduzećem “Srbijavode” koje je nadležno za taj deo priobalja, a najveći deo sadnica, 1200 topola, dobili su od preduzeća “Srbijašume”. Sadnice tuje, koje su zasadili nadomak lokalnog fudbalskog terena, poklonio je meštanin Lalinca koji ima sopstveni rasadnik.

Foto: A.P.

Osim estetske, drvored će imati funkciju prirodnog zaštitnog “zida”, čime će se smanjiti rizik od poplava.

Naša želja je da narednih godina nastavimo pošumljavanje priobalja Morave, na lokacijama na kojima je to moguće. Za to nas je dodatno motivisala slika koju danas imamo u Lalincu, a to je veliki broj mladih složnih ljudi koji žele da vrate život selu”, ističu u udruženju.

Foto: UJML

Do pre nekoliko nedelja, na ovom mestu je bila ogromna deponija koju su, priznaju, decenijama pravili sami Lalinčani. Ovim je na te loše navike stavljena tačka.

Kolika je ta deponija bila, možda najbolje pokazuje činjenica da su radnici “Mediane” nekoliko dana radili na njenom uklanjanju. Na tom mestu pravimo park za igru i uživanje. Postavićemo mobilijar za najmlađe, klupe, a u planu su i tereni za razne sportove. Svakako, biće to najlepši kutak u okolini Niša. Bar se mi nadamo”, kažu u Udruženju “Južna Morava Lalinac”.

Ideju da se reše smeća i da selu udahnu novi život, pored GO Palilula kojoj selo teritorijalno pripada, podržali su JKP “Mediana”, Direkcija za izgradnju grada Niša i nekoliko privatnih firmi.

Foto: A.P.

Malo ko zna da se na desetak kilometara od Niša u ataru sela nalazi Lalinačka slatina, jedinstveni spomenik prirode moravskog kraja koji odlikuje slano zemljište i veliki broj strogo zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta. Obuhvata prostor od oko 250 hektara i od pre nekoliko godina je pod zaštitom države.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com