DruštvoHronika

Meštani Jasenovika spremni na blokadu pruge

Meštani Jasenovika najavili su blokadu pruge Niš-Zaječar kod tog sela ukoliko vagoni koji prevoze opasne materije budu saobraćali i dalje tom deonicom.

Meštani traže da se prevoz opasnih materija obustavi sve dok pruga koja prolazi kroz njihovo selo ne bude rekonstruisana.

Predsednik mesne zajednice Jasenovik Zoran Jovanović rekao je da će se meštani sastati sa predstavnicima grada Niša i predstavnicima kargo prevoza Železnica Srbije.

„Naš jedini zahtev na sastanku biće da železnica obustavi prevoz opasnih materija na pruzi Niš-Zaječar dok ne bude rekonstruisan deo pruge koji prolazi kroz Jasenovik. Ljudi su spremni da organizujemo protest i blokiramo prugu ukoliko zahtev ne bude usvojen. Meštani su sa pravom ljuti. Ovo najnovije iskliznuće vagona bilo je na 500 metara ispod sela, a ono krajem januara na 500 metara iznad sela. Prošle godine su bila tri iskliznuća vagona u ataru našeg sela“, istakao je Jovanović.

On je istakao da od Niša do Svrljiga pruga prolazi jedino kroz Jasenovik.

„Da bi se prugom kroz selo prevozile opasne materije materije ona mora da bude sto odsto ispravna, a sada je u katastrofalnom stanju. Ne daj bože da u selu iskliznu vagoni, stići će do samih kuća“, rekao je Jovanović.

Svi meštani Jasenovika, njih oko 360 i sve životinje koje čuvaju, evakuisani su krajem januara na dva dana zbog uklanjanja dva vagona sa amonijakom koji su iskliznuli i prevrnuli se nedaleko od tog sela.

Minulog vikenda nedaleko od Jasenovika iskliznulo je pet vagona-cisterni sa fosforom, ali se srećom nisu prevrnuli.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com