Društvo

Meštani Duge Poljane nastavljaju brobu protiv azila za pse

Delegacija stanovnika Duge Poljane, sela u opštini Gadžin Han, u čijem ataru se planira izgradnja regionalnog azila za pse lutalice, sastala se danas sa predsednikom te opštine Milisavom Filipovićem i tom prilikom mu kategorično saopštila da ne žele izgradnju azila pored svojih kuća. Goran Živadinović, jedan od članova delegacije, izjavio je da su meštani i nakon sastanka odlučni da se bore protiv azila svim pravnim sredstvima, a ukoliko je potrebno ponovo će, kao pre tri dana, organizovati protest.

Živadinović je rekao da su od Filipovića na sastanku prvenstveno želeli da saznaju zbog čega je njihovo selo odabrano za izgradnju prihvatilišta za pse i kakvu bi korist opština i Duga Poljana imali od toga.
“Iz odgovora smo shvatili da je Duga Poljana odabrana jer je to jedino mesto u opštini Gadžin Han gde ima dovoljno prostora za gradnju azila. Medjutim, ostali smo bez odgovora zbog čega se gradnja ne planira u Nišu ili Svrljigu, sa čijih teritorija bi se psi dovozili u azil”, kazao je Živadinović.
Kao dobit za selo i opštinu, dodao je Živadinović, predsednik opštine naveo je zapošljavanje 10 do 12 radnika.
“O koristi se zapravo ne može ni govoriti. Da li treba zbog zapošljavanja 10 ili 12 radnika da uništimo selo”, istakao je Živadinović.
Prema njegovim rečima, meštani su na sastanku saznali da projekat azila još ne postoji, ali da im je Filipović rekao da će biti “mali, održiv i beznačajan za prirodu i selo”.
“Takvo objašnjenje ne prihvatamo, jer već sutradan može doći neko drugi na mesto predsednika opštine ko neće poštovati to obećanje”, izjavio je Živadinović.
On je podsetio da je peticiju protiv izgradnje azila do sada potpisalo više od 300 meštana Duge Poljane i susednih sela.
“Ostalo je otvoreno pitanje izgradnje azila i stava predsednika opštine. Komisija za planove treba da odluči da li će izmeniti prostorni plan opštine i ucrtati taj objekat. U zavisnosti od toga preduzimaćemo dalje akcije”, rekao je Živadinović.
Meštani Duge Poljane istakli su da bi izgradnja azila za 2.000 pasa na samo 20 ili 30 metara od njihovih kuća, za njih značila “propast”, kako zbog buke, tako i zbog zagadjenja, naročito ukoliko se uzme u obzir da selo nema kanalizaciju i nema dovoljne vode ni za ljude, a kamoli za toliko životinja. Borbu meštana Duge Poljane protiv izgradnje azila za pse pomažu i brojna udruženja za zaštitu životinja i opozicione stranke.
Narodna poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) iz Niša Jelena Milošević kazala je za agenciju Beta da bi izgradnja azila u Dugoj Poljani bila u suprotnosti sa zakonima naše države.
“Regionalni azil ne postoji u našem zakonodavstvu. Uz to, lokacija pored Duge Poljane ne ispunjava ni jedan uslov iz Pravilnika za gradnju prihvatilišta koji je usvojen još 2012. godine. To mesto nema struju, vodu, ni kanalizaciju, a govori se da će azil biti izgradjen po evropskim standardima”, izjavila je Milošević.
Ona je kazala da bi zbog izgradnje azila bilo posečeno 11 hektara šume, što bi sigurno značilo narušavanje prirodnog eko sistema.
“Najzanimljiviji detalj sa jučerašnje javne rasprave o izmeni prostornog plana opštine Gadžin Han bilo je to što stručnjaci niškog Zavoda za urbanizam nisu imali stav o predloženim izmenama. Nisu se izjasnili o predlogu opštine da se plan izmeni i ucrta azil, a nisu se izjasnili ni o predlogu meštana da se plan ne menja”, rekla je Milošević.
Prema njenim rečima, javna rasprava je završena bez ikakve odluke o azilu, jer se Zavod za urbanizam, kao obradjivač plana nije izjasnio o tom objektu.
Kako je kazala Milošević, evidentno je da je odluka o izgradnji regionalnog azila za pse, ishitrena i doneta bez odgovora na mnoga važna pitanja i bez studije uticaja na životnu sredinu. Da ironija bude veća, dodala je ona, opština Gadžin Han nema problem sa psima lutalicama i azil toj opštini uopšte nije potreban, već je potreban Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com