Društvo

Mesna kancelarija “Božidar Adžije” postaje vrtić

Oronula zgrada Mesne zajednice „Božidar Adžija“ koja se nalazi na teritoriji opštine Medijana, u saradnji sa Gradom i Fondacijom Novaka Đokovića, biće adaptirana u vrtić koji će upisati 110 mališama u četiri radne sobe koje će se prostirati na oko 450 kvadratnih metara.

Rok za završetak radova je 60 radnih dana. Početak radova obišla je gradonačelnica sa saradnicima.

“Reč je o 450 kvadrata prostora gde će četiri grupe biti smeštene. Projekat je urađen po svim standardima koje stuka potpisuje. Imaćemo poseban ulaz za ekonomski deo,izdvajamo ulaz u dvorište vrtića, prostor za vaspitače i rampu za pristup kolicima. Gradska opština Medijana će dobiti savremen vrtić gde će mališani moći da borave i uživaju u svim blagodetima koje Ustanova “Pčelica” pruža, kazao je Dušan Radivojević iz Kancelarije za Lokalni i Ekonomski razvoj.

Vanja Janačković, službenica sa odnose sa javnošću u JPU “Pčelica” ističe da  bi izgradnjom novih vrtića trebalo da se anulira lista čekanja, iako jeje to promenljiva kategorija jer sve zavisi od broja dece koja se rode.

“Nikad brže se nije grsadilo – prelepa vest za “Pčelicu” i mlade roditelje. Posebno ja bitan ovaj prostor, jer po našoj evidenciji, najveći broj deca na listi čekanja sa ove opštine”, kaže Janačković.

U  adaptiranje vrtića uloženo je 43 miliona dinara, ne računajući opremu koju će donirati Fondacija, kaže gradonačelnica.

“Sa Fondacijom Novaka Đokovića smo dogovorili rekonstrukciju nekadašnje Mesne zajednice, uskoro će biti uloženo oko 43 milinona dinara, plus oprema koju će donirati Fondacija. S obzirom na to da planramo još dva vrtića na ovoj GO, mislim da će to biti dovoljno, samo neka se dečica rađaju. Naš cilj je da listu čekanja svedemo na nulu i da svim nezadovoljnim roditeljita, a takvih verujte da ima,ima pružimo mogućnosti da presele decu iz privatnog u gradski vrtić i da nastavljamo da plaćamo subvencije. Podsetiću vas da je to za gradske vrtiće roditelji sada plaćaju 4 000 dinara,a za privatne, Grad dotira još 14. 800 dinara”, priča Sotirovski.

Ona pojašnjava da Grad nije protiv toga da ima i privatnih vrtića, već da je bitno da ima mesta za sve mališane.

“Smatram da, ako se država zalaže za veći natalitet, da i politika u Gradu treba da prate te instrukcije države”, poručuje Sotirovski.

Na pitanje roditelja će pitati da li će i Niš, poput Beograda moći da pruži besplatan boravak u vrtićima za sve mališane, kaže da je odgovor svakako da, ali da još uvek nije poznato kada će to biti.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Pa, gde vrtić, na takvoj lokaciji, makar zbog zagađenog vazduha. Gde je prostor za igru. Ludost. Da vam neko, iz lanaca trgovinskih, ili građevinskih, zatraži lokaciju, slomili bi ste se iskazujući snishodljivost a za dečicu nema razmevanja I adekvatnog prostora. Đubrad.

  2. Да ли уступање простора МК Медијана за дечији вртић значи гашење још једне форме демократског деловања грађана ! А , можда су обезбедили други простор за Савете грађана МК ?!.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com