Ekonomija

Mesečno 300 pritužbi nezadovoljnih potrošača

Centru za zaštitu potrošača “Forum” mesečno se obrati oko 300 potrošača, a njihove pritužbe se uglavnom odnose na loš kvalitet sportske obuće, bele tehnike i mobilnih telefona, saopštili su u “Forumu” povodom 15. marta – Svetskog dana potrošača. U “Forumu” su takođe kazali da javno protestuje protiv Elektroprivrede Srbije zbog monopolskog ponašanja i zloupotrebe na tržištu roba i usluga, kao i prodavaca sportske obuće zbog toga što na tržištu Srbije prodaju obuću lošeg kvaliteta.

Sekretar Centra za zaštitu potrošača “Foruma” Perica Stojčev rekao je da par godina unazad najviše problema ima sa sportskom obućom, sa nekorektnošću u postupku izdavanja deklaracija i sprovodjenja reklamacija.

“Smatramo da se radi o robi koja nije odgovorajućeg kvaliteta, ali se uvek prilikom reklamacije od ovlašćenih instituta dobije obrazloženje da obuća nije korišćena u skladu sa uputstvom za upotrebu, odnosno da je korišćena po mokrom vremenu, a predvidjena je za korišćenje samo po suvom”, izjavio je Stojčev na okruglom stolu posvećenom zaštiti prava potrošača organizovanom juče u Nišavskom okrugu.

Stojčev je kazao, da se poslednjih godina povećava broj potrošača koji reklamiraju robu jer su mnogo informisaniji o svojim pravima.

Predsednik Centra za zaštitu potrošača “Forum” Jovan Jovanović rekao je da bi trebalo postaviti pitanje da li trgovci znaju svoje obaveze, umesto pitanja da li potrošači znaju svoja prava.

On je rekao da podaci “Foruma” pokazuju da 80 odsto reklamacija kupaca u Nišu bude odbijeno u prvom postupku.

“Kada se naši pravnici uključe, 90 odsto reklamacija bude rešeno u korist potrošača. Preostalih deset odsto odnosi se na sportsku obuću i električnu energiju”, rekao je Jovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com