DruštvoRegion

Merošina i Svrljig dobili novac za formiranje i unapređivanje Jedinstvenog upravnog mesta

Predstavnici Merošine i Svrljiga potpisali ugovore o uspostavljanju Jedinstvenog upravnog mesta

Predsednik opštine Merošina Saša Jovanović prisustvovao je svečanom potpisivanju ugovora sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave u Gornjem Milanovcu povodom dodele sredstava za formiranje i unapređivanje Jedinstvenog upravnog mesta u Opštini Merošini.

Saša Jovanović, predsednik Opštine Merošina

Ministarstvo je opštini Merošina za realizaciju JUM odobrilo 6.300.000 dinara.

Ono što Jedinstveno upravno mesto predstavlja jeste most između građana i uprave, jednog ili više odeljenja ili organa.

Zahvaljujući upravnom mestu građani će moći da na jednom mestu podnesu zahteve, dobiju sve važne informacije i da nakon brze i efikasne saradnje svih relevantnih organa za konkretan postupak a u komunikaciji sa samo jednim organom odnosno službenikom dobiju odgovarajuće rešenje.

Potpisano 14 ugovora o uspostavljanju Jedinstvenog upravnog mesta

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Aleksandar Martinović potpisao je danas u Gornjem Milanovcu, sa predsednicima 14 opština i gradova, ugovore o raspodeli bespovratnih budžetskih sredstava koje resorno ministarstvo dodeljuje sa ciljem podrške jedinicama lokalne samouprave i gradskim opštinama za uspostavljanje i unapređenje Jedinstvenog upravnog mesta (JUM).

Martinović je tom prilikom istakao da je opština Gornji Milanovac izabrana za mesto potpisivanja ugovora iz dva razloga.

Foto: Opština Merošina

Prvi razlog je činjenica da opština Gornji Milanovac ima uspostavljeno Jedinstveno upravno mesto još od 2020. godine i to je jedno od najboljih jedinstvenih upravnih mesta u Republici Srbiji i može da posluži kao primer dobre prakse drugim opštinama i gradovima. Drugi razlog je činjenica da smo hteli da dislociramo naša dešavanja vezana za odnose sa lokalnim samoupravama i da ne bude sve skoncentrisano u Beogradu, rekao je Martinović.

Ministar je naglasio značaj formiranja jedinstvenog upravnog mesta u jedinicama lokalne samouprave kako bi i građani jednostavnije ostvarivali svoja prava, ali i privreda lakše funkcionisala.

On je napomenuo da se time u velikoj meri ubrzavaju sve administrativne procedure, građanima se olakšava ostvarivanje njihovih prava i praktično sve usluge dobijaju na jednom mestu.

To je u stvari smisao postojanja onoga što se prema Zakonu o opštem upravnom postupku zove Jedinstveno upravno mesto, a u praksi to znači da građanin dolaskom na jedno mesto može da ostvari veći broj svojih prava, istakao je on.

Domaćin sastanka, predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, rekao je da su iskustva opštine Gornji Milanovac, njene uprave i građana Jedinstvenim upravnim mestom izuzetno pozitivna i da je to uz digitalizaciju jedna od stvari koja lokalnu samoupravu gura napred.

Sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave ugovore su danas u zgradi Okružnog načelstva u Gornjem Milanovcu potpisale opštine – Čoka, Pećinci, Žabalj, Medveđa, Veliko Gradište, Nova Crnja, Bački Petrovac, Negotin, Osečina, Despotovac, Merošina, Svrljig i Šid, kao i Grad Požarevac.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com