Društvo

Merenje kvaliteta vazduha 365 dana u godini

Za praćenje kvaliteta vazduha za 2019. godinu izdvojeno je 5 miliona dinara, što je za 2 miliona više nego prošle godine, rekla je Ivana Krstić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, na današnjoj sednici Gradskog veća. Ona je dodala da će biti merene čestice PM 10 i PM 2,5 koje su, kako navodi, glavni uzrok zagađenja vazduha.

“Merenja će se vršiti 365 dana u godini. Na mernoj stanici u okviru škole “Sveti Sava” pratiće se čestice PM 10. U okviru mernog mesta Instituta za javno zdravlje čestice PM 2,5 meriće se pet dana u nedelji i to finansira Grad Niš, dok će dva dana u nedelji finansirati Ministarstvo životne sredine”, rekla je Ivana Krstić.

Prema njenim rečima građani će na ovaj način dobiti kvalitetna merenja i kvalitetnu sliku kada je u pitanju zagađenje vazduha na teritoriji Niša, jer se ocena kvaliteta vazduha radi na godišnjem nivou, a ne samo tokom zimskih meseci.

Ivana Krstić je navela da je ono što je uticalo na drastično povećanje PM čestica korišćenje fosilnih goriva za ogrev, ali i zagađenje zbog saobraćaja.

“Rezultati u letnjim mesecima pokazuju da se PM čestice tokom letnjih meseci kreću između 20 i 30 mikrograma po metru kubnom, a žalosno je da u toku zime one idu i do četiri ili čak pet puta preko dozvoljene granice”, istakla je Krstić.

Ona je dodala da kvalitet vazduha mora da se prati dve do tri godine u kontinuitetu kako bi se dobila što preciznija slika.

“Kada imamo bolju i kvalitetniju ocenu kvaliteta vazduha, na osnovu toga ćemo moći da predložimo i bolje mere za smanjenje aerozagađenja”, kazala je Krstić.

Ona je dodala da će rezultate svakodnevno objavljivati na sajtu Sekretarijata za zaštitu životne sredine Niš, ali je istakla da će se ocena kvaliteta vazduha raditi isključivo na godišnjem nivou.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com