Društvo

Merenje buke svakodnevno na devet lokacija u gradu

Programom praćenja nivoa komunalne buke na području grada Niša predvidjeno je merenje buke na devet mesta tokom ove i naredne godine, a za tu namenu iz gradskog budžeta biće izdvojeno milion dinara, odlučeno je na današnjoj sednici Veća grada Niša.

Sekretar sekretarija za zaštitu životne sredine Ivana Krstić istakla je da će Program praćenja nivoa komunalne buke omogućiti izradu Strateške karte buke, koji je veoma bitan dokument za pregovaračko poglavlje 27 i pristupanje naše zemlje Evropskoj uniji.

Ona je kazala da se naša zemlja pregovaračkim poglavljem 27 obavezala da ima ima strateške karte buke za pet anglomeracija, odnosno pet gradova sa preko 100.000 stanovnika.

„Nakon izrade Strateške karte buke znaćemo sve podatke o izvorima buke, a nakon toga radićemo akcione planove sa merama zaštite od buke, jer buka u velikoj meri utiče na zdravlje ljudi“, izjavila je Krstić.

Niš je izabran, dodala je, kao pilot projekat izmedju pet gradova u Srbiji.

„Izrada Strateške karte buke krenula je prošle nedelje i trajaće 14 meseci. Projekat izrade finansira se i iz sredstava IPA fondova, a njegova ukupna vrednost je 300.000 evra“, istakla je Krstić.

Ona je kazala da dosadašnja merenja pokazuju da je najveći nivo buke u Nišu u onim delovima grada koji se nalaze pored glavnih saobraćajnica, raskrsnica i Koridora 10.

„Imamo izveštaje o buci za period od 2009. godine do 2015. godine, ali same mere zaštite do sada nisu precizirane. Mere zaštite će predvideti akcioni planovi, ali izvesno je da zaštita neće biti jeftina za gradski budžet“, rekla je Krstić.

Ona je izjavila da je Programom praćenja nivoa komunalne buke predvidjeno da se buka u Nišu meri svih 365 dana godišnje, tri puta dnevno – tokom dana, večeri i u noćnom terminu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com