Politika

Mere za unapredjenje izbornog procesa predstavljene u Nišu

Predsednik Republičke izborne komisije Srbije (RIK) Vladimir Dimitrijević najavio je danas u Nišu da će članovi biračkih odbora ubuduće prolaziti obuku, dok će posmatračima biti omogućeno da u potpunosti prate rad RIK-a i biračkih tela.

On je na okruglom stolu u Gradskoj kući predstavio tekst nacrta akata koje će, radi unapredjenja izbornog procesa, RIK doneti po okončanju javne rasprave, odnosno krajem novembra.

Dimitrijević je rekao da će jedan akt biti donet po preporukama Vlade Srbije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a drugi akt je nacrt odluke o unapredjenju rada biračkih odobra.

Vladan Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije

“Ideja je da domaći i strani posmatrači budu prisutni tokom celog izbornog prostupka i da se u potpunosti prati rad organa za sprovodjenje izbora, kako RIK-a, tako i biračkih odbora”, rekao je Dimitrijević.

RIK želi da poboljša rad biračkih odbora i namerava da omogući da se zapisnici biračkih odbora javno objavljuju.

“Namera nam je i da se na precizniji način reguliše glasanje osoba sa invaliditetom van biračkog mesta”, izjavio je Dimitrijević.

Javna rasprava je počela 18. oktobra i trajaće tridesetak dana, a potom će RIK analizirati primedbe i predloge. Usvajanje akata, dodao je Dimitrijević, očekuje se potom, na nekoj od sednica RIK-a.

Foto: B.LJ.

Po finansijskim planu za narednu godinu RIK ima milijardu i 171 milion dinara (9,9 miliona evra) za održavanje redovnih parlamentarnih izbora u Srbiji.

U RIK-u su kazali da je taj iznos odredjen u poredjenju s ranijim izborima, a dodato je 37 miliona dinara (313.000 evra) za obuku članova biračkih odbora.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com