Ekonomija

Menjaju se pravila za odlazak u penziju

Naredne kalendarske godine žene će u starosnu penziju moći sa 63 godine i dva meseca života, umesto sa 63, koliko im je bilo potrebno da sada. Potreban broj godina radnog staža za njih ostaje isti i iznosi minimum 15 godina, prenosi RTS.

Muškarci u starosnu penziju u narednoj godini idu po starom – sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu. Njihov odlazak u redovnu penziju ostaće isti, ali će doći do promena kod onih koji bi želeli da se prevremeno penzionišu.

“Neophodno je da lice ima 40 godina staža i 59 godina života. A za žene neophodno je da imaju navršenih 58 godina i četiri meseca života i što se tiče staža to je 39 godina i četiri meseca”, objasnio je Vladimir Stanković iz PIO fonda.

Kod žena je, kako je rekao, kao uslov predviđeno da se svake godine pomera za ta dva meseca.

“Što se tiče prevremene penzije tu sve zavisi, podiže se u odnosu na godine života za osam meseci, a što se tiče staža za četiri meseca”, precizirao je Stanković.

Ono što je jednako za oba pola jeste pravilo po kome i muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža, bez obzira na starost a uslov je, da su im poslodavci redovno uplaćivali doprinose.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada se za žene svake godine menjaju uslovi za penziju, tako što se starosna granica pomera od dva do šest meseci godišnje.

Tako će biti sve do 2032. godine kada će građanke Srbije moći da odu u penziju sa 65 godina života.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com