Region

“Memorijalni centar Dimitrije Begović” na mestu pogibije slavnog junaka Topličkog ustanka

Jedan od zaboravljenih heroja Dimitrije Begović dobiće Memorijalni kompleks, na mestu njegove pogibije, Radan planini, poznatijem kao “Begovića grob”. Ovo je odlučio Inicijativni odbor za podizanje spomenika Dimitrije Begović na danšenjem sastanku koji je održan u prostorijama Topličkog upravnog okruga.

Spomen obeležje biće izgradjeno uz podršku Vlade Srbije, Ministarstva kulture i mnogobrojnih donatora.

Sastanku su prisustvovali Zlatan Miljković – načelnik Topličkog okruga, Zoran Antić – državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, akademik Dragan Simeunović – potomak Dimitrija Begovića, Dragan Radenović, vajar, autor spomen obeležja Begovića i Vladimir Vučković – istoričar i pisac.

Tim Komisije za nestala lica obavio je prošle godine ekshumaciju posmrtnih ostataka vojvode Dimitrija Begovića,  koji je žrtvovao svoj život i život cele porodice u ime slobode i časti, čime je zapravo počela realizacija projekta izgradnje spomenika ovom junaku.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Dimitrije Begović je poginuo 13. januara 1918. godine i bio je poručnik srpske vojske i komandant Jablaničkog komitskog odreda koji je učestvovao u Topličkom ustanku 1917. godine. Po razbijanju većine ustaničke vojske, bugarska komanda je 23. marta uputila tajno pismo Begoviću i tražila mu da preda svoj odred, garantujući mu život, kao i živote članova njegove porodice. Posle celovečernjeg razmišljanja, Begović je poslao odgovor: “Ubili ste na hiljade članova porodica komita, ubićete i moju, jer se ja nikada neću predati. Srpski oficir se ne predaje”.

U znak odmazde, bugarski vojnici su Begovićevoj ženi u sedmom mesecu trudnoće rasporili stomak i iz njega izvadili nerođeno muško dete koje su nabili na bajonet, a zatim su nju i njihovo četvoro dece žive zapalili. Kasnije su sahranjeni u selu Gajtan. On je do januara 1918. godine sa svojom vojskom bio na Radan planini, kada ih je izdao jedan bivši komita. Usledila je bugarska potraga, ali su komite pružile žestok otpor. Kada je ostao bez municije, kako Bugarima ne bi živ pao u ruke, Begović je aktivirao bombu i sa sobom u smrt poveo dva bugarska oficira. On je postao simbl žrtvovanja porodice i sebe zarad svoje zemlje i naroda.

Pročitajte još…

Završena ekshumacija. Forenzička analiza pokazala kako je poginuo jedan od poslednjih vođa Topličkog ustanka Dimitrije Begović

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com