Društvo

Mekika fest prvi put u Nišu

Prvi Mekika fest u Nišu počinje u petak, 11. oktobra u parku Svetog Save, a na njemu će učestvovati desetak proizvođača mekika i krofni. Ova manifestacija traje tri dana i zatvara se u nedelju, kada se očekuje i dodela simboličnih nagrada najaboljim učesnicima.

Organizatori ove manifestacije su Unija pekara iz Niša zajedno sa sekcijom proizvođača mekike i proizvoda od istog testa. Organizatori pozivaju sve da posete manifestaciju i probaju razne vrste mekika.

„Ideja da pokrenemo ovu manifestaciju rodila se na Danima bureke koji su letos održani u Nišu“, kaže Bratislav Vukadinović. „Tada je Dragiša Pavlovski gostovao kao proizvođač mekika i nekako smo se svi složili da bi mogla da se održi i ova manifestacija jer, posle bureka, mekike su najtraženiji pekarski proizvod za duračak. Onda nam se javio veliki broj proizvođača mekika za zahtevom da i oni žele da se predstave kao i proizvođači bureka. Mi smo pristali da im izađemo u susret, a Niš je tako dobio novu manifestaciju“.

Bratislav Vukadinović dodaje da je osnovno pitanje na koje žele da dobiju odgovor na ovoj manifestaciji ko je stariji, burek ili mekika. Važno je, kaže on da saznamo i poreklo mekike, da li je naša, nastala u ovim krajevima ili je „doputovala“ iz nekog drugog kraja.

„Na prvom Mekika festu imamo desetak učesnika. Naša ideja je bila da manifestacija bude međunarodnog karaktera ali zbog brzine organizovanja gosti iz Grčke, Bugarske i Makedonije ne mogu da dođu. Već od iduće godine, jer planiramo da ova manifestacija bude međunarodna, očekujemo i goste iz drugih zemalja“, kaže Vukadinović. „Sada imamo goste iz Svrljiga, Knjaževca i Pirota“.

Među onima koji će se pojaviti na mabifestaciji je i Dragiša Pavlovski koji proizvodi mekike.

„Dugo se bavim proizvodnjom mekika, a zanat sam naučio od svog oca sa kojim sada zajedno radimo“, kaže Dragiša Pavlovski. „Mekike pravimo na isti način kao i pre mnogo godine. Tajna dobre mekike je tajna, jer ako je odamo neće više biti tajna. Najbolje je da se prži na ulju, a možda je i u tome tajna“.

Dragiša ne zna tačno kada su mekike nastale, ni da li su „rođene“ baš u ovom kraju, ali dobro zna kako su žene počele da ih prave, ali i da se sada dobro prodaju.

„Nekada su domaćice mesile hleb, a onda kada im ostane malo testa da deca ne bi čekala dok se hleb ispeče, one su im pržile mekike“, objašnjava Dragiša. Dodaje i da ovaj proizvod koji se najviše jede na vašarima, ali i u gradu za doručak, ima poseban naziv u svakom kraju.

„Kod nas je mekika, u pirotskom kraju mećik, u Zajačaru ke mekika kao i kod nas, Hrvati je zovu uštipak, u Crnoh Gori je priganica, a u Makedoniji tiganica. Sve su to nazivi za isti proizvod koji ćemo predstaviti sada na prvom Mekika festu.“

Ideja je bila da se izabere i naduža mekika jer se već neko vreme prodaje „na metar“, ali to će majstori mekika ostaviti za iduću godinu.

Manifestacija počinje svečanim otvaranjem u 20 sati. Otvoriće je predsednik GO Medijana Nebojša Kocić, ali program će početi već u 18 sati kulturno umetničkim programom. Pokrovitelj manifestacije je Grad Niš, generalni pokrovitelj je GO Medijana, a veliku zahvalnost organizatori duguju i ostalim pokroviteljima a to su GO „Crveni Krst“, GO „Palilula“ i „Milk Hausu“ koji ima strateški ugovor sa Unijom pekara.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com