Kolumna

Medvedić za oči pune suza…

U jednom od niških domova za stara lica jedno od tih lica jeste i žena čije su oči uvek pune suza. Dijagnoza joj je, kažu, depresija sa demencijom: ponekad je svega svesna i tačno govori o svom životu, ali češći su trenuci kada se gubi. To sam saznala posle.

Prvo sam sa njom sedela gotovo dva sata u istoj prostoriji. Ne primećujući ostale, u jednom momentu ustala je iz kreveta, okrenula se prema ogledalu i počela da vodi razgovor.

Kroz pola sata razgovor je i dalje trajao.

Kroz sat vremena takođe.

Čak je postao dinamičan, uključila je gestikulaciju, približavala se liku u ogledalu, srdila se s vremena na vreme, pravila pauze kao da je osluškivala odgovore.

Ne znam u kome sam se trenutku osmehnula. Pa zasmejala.

Pa otišla dođavola.

Smejala sam se nakazno, ružno, bolesno. Jedan deo mene, valjda onaj svesniji i savesniji, molio me je da se zaustavim. Ali nisam mogla, bilo je van moje kontrole, bila sam van pameti.

Bez kontrole sam bila i kada se, kako sam to samo na filmovima viđala, moj smeh naglo pretvorio u plač, u glasno jecanje. Svaki deo tela i duše mi se tresao.

Tada su mi rekli za njenu dijagnozu.

I da joj sinovi žive u Nemačkoj, dolaze jednom godišnje, iako redovno zovu i šalju novac.

Ona pati za njima, cvili. Godinama je stanovnik doma, Godinama tako, velika patnja i cviljenje. Ali nije agresivna, mirna je, dodaju.

Poslušna je, željna ljubavi.

Prilikom sledećeg odlaska poslušala sam emocije u sebi i odnela joj nešto da se zasladi. Nije bila u sobi kada sam u nju ušla, bila je u trpezariji.

Na njenom krevetu, uspravljena, stajala je igračka.

Medvedić.

Dali su joj da ima nekoga, da se zanima.

Njen krug se zatvara. Bila je dete. I sada opet isto to, samo malo drugačije.

Sela sam na fotelju i zurila u medvedića. Činilo mi se da i medvedić zuri u mene. A kada se dugo gledaju bića, onda postaju pomalo onaj drugi.

Osetila sam se da sam i ja na toj fotelji igračka.

U onoj meri u kojoj sam osetila da sam ja i ta starica od osamdeset i pet godina, željna ljubavi, željna večne ljubavi i blizina.

Piše: Milica Vučković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com