Društvo

Međunarodno arhivističko savetovanje prvi put u Nišu

Istorijski arhiv Niš će po prvi put, od 7. do 9. oktobra biti domaćin Međunarodnog arhivističkog savetovanja “MAS Niš 2020”.

Skup u Nišu posvećen je temama od velikog značaja za oblast arhivistike – arhivska služba, elektronski dokument i uloga arhiva u digitalnoj transformaciji.

Najavljeno je učešće više od 30 najznačajnijih imena arhivistike i istoriografije iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji će kroz predstavljanje svojih radova, a biće ih 32, razmeniti informacije i nova saznanja iz domena savremene arhivistike.

“Arhivi u Srbiji sarađuju i razmenjuju arhivsku građu sa nekadašnjim republikama Jugoslavije, ali i sa državama Balkana. To danas funkcioniše mnogo lakše nego nekad, što je rezultat procesa digitalizacije arhiva koji još traje. Arhiv Srbije već primenjuje jedinstveni informacioni sistem ARHIS, a ostale arhive očekuje obuka za primenu tog softvera za digitalizaciju i onda kada se svi budemo povezali, videćemo kako će to funkcionisati. U svakom slučaju, značaj je veliki, jer će i dostupnost arhivskoj građi biti veća, olakšaće rad arhivskih radnika, a korisnicima znatno skratiti vreme pribavljanja potrebnih podataka”, kaže Lela Pavlović, predsednica Arhivističkog društva Srbije.

 

Foto: I.A.

Iako dokumenti za arhivistiku imaju i istorijski i politički značaj, do sada je malo pažnje posvećivano arhivistici i dokumentaciji uopšte, ali i popularizaciji arhivske prakse. Zakon o arhivskoj službi koji je usvojen početkom godine, ovu delatnost podigao je na viši, državni nivo i unapredio status arhivskih radnika Srbije.

“Arhivi nisu ništa drugo do “pamćenje naroda”. Dokumenti koji se čuvaju su baza za saznavanje i proučavanje istorije i kulture nekog područja, pa i cele društvene zajednice. Zahvaljujući pravnim aktima, briga države o arhivima, koji su sada podeljeni na javne, specijalne i privatne, danas je mnogo veća. Sada postoji arhivska mreža, ali smo mi ipak, okrenuti lokalnim samoupravama. Ubuduće će to biti jedinstveno, pod ministarstvom kulture i Vladom. Arhiv Srbije je matična kuća, koja brine o stručnom radu”, navodi Pavlović.

 

Foto: I.A.

O ovim temama biće više reči na savetovanju u Nišu, gde će, takođe, biti predstavljen Zbornik radova sa prošlogodišnjeg savetovanja, kao i “Arhivski glasnik”, bilten Arhivističkog društva koje okuplja 37 arhiva.

Organizatori savetovanja, pored niškog Istorijskog arhiva su Arhivističko društvo Srbije, Međuopštinski istorijski arhiv Čačak i Arhiv Srbije, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba u Istorijskom arhivu u susret Savetovanju

Samo adekvatno zaštićena arhivska građa ima vrednost. U Srbiji je u prethodnim godinama, deo te građe bio dostupan javnosti, putem izložbi i raznih publikacija, što je najneposredniji način za saznavanje nacionalne istorije i njenu popularizaciju.

Istorijski arhiv Niš će, pred samo savetovanje, 5. oktobra, otvoriti izložbu izuzetno retkih dokumenata, koji su nedavno vraćeni u Srbiju. Reč je o autentičnim pismima koje je kralj Milan Obrenović, pisao svom sinu Aleksandru i supruzi Nataliji, na srpskom i francuskom jeziku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com