Sport

Međunarodni turnir košarke u kolicima u Bojniku pun pogodak (VIDEO)

Pod pokroviteljstvom Opštine Bojnik, a u organizaciji Sportskog saveza Opštine Bojnik, Saveza košarkaša u kolicima Srbije i KKK „Nais“ iz Niša, organizovanje Međunarodni turnir košarke u kolicima „Bojnik 2021“. To je prvi turnir državnih reprezentacija na teritoriji Republike Srbije.

Učestvovale su tri reprezentacije, Srbija, Bugarska i Crna Gora. Reprezentacija Srbije, iako bez nekoliko vrhunskih igrača koji imaju profesionalne obaveze u inostranstvu, imala je pred ovaj turnir opravdanu ulogu favorita. Ipak, svi se slažu da su pobednici svi košarkaši u kolicima koji su došli na turnir.

U prvom meču je favorizovana Srbija pobedila Crnu Goru sa 64:31. To je prvi meč koji je selektor Srbije, Slobodan Banjac, još vodio od Evropskog prvenstva C divizije u Sofiji (zbog profesionalnih obaveza nije vodio naš tim u Beloj Palanci u susretu protiv Bugarske). Data je podjednaka šansa svim igračima, a njih deset se „upisalo“ u strelce.

Drugi meč je bio najneizvesniji. Reprezentacija Bugarske je pobedila sa 11 poena razlike (47:36 ) Crnu Goru, što je podatak koji treba da raduje naše južne „komšije“. Treći meč su igrale ekipe sa po jednom pobedom, pa se s pravom smatralo da je to finale. Srbija i Bugarska su posle godinu dana ponovo odmerile snage. U utakmici sa velikim brojem lepih poteza, pobeda Srbije nad istočnim susedima od 58:34 nije dovođena ni jednog trenutka u pitanje.

Sjajna organizacija turnira, besprekorana. Hvala Bojniku! Posle tri meseca sam ponovo u Bojniku (kada smo učestvovali sa KKK „Singidunum“ na turniru „Nais Open 2020“). Naš kombinovani sastav je bio na visini zadatka. Radujem se narednim okupljanjima, biće ih dosta. “ – rekao je kapiten Srbije, Željko Ćirković, opravdano proglašen najboljim igračem turnira „Bojnik Open 2021“.

Treba napomenuti da je od kraja januara za ulazak u Bugarsku neophodan negativan PCR test, što važi i za građane te zemlje kada se vraćaju iz inostranstva. Predstavnici Bugarskog košarkaškog saveza dobili sponzorstvo jedne laboratorije koja će im jednom mesečno izlaziti u susret sa besplatnim testiranjem. Očekuje se za mesec dana ponovni dolazak Bugara na sličan turnir u Srbiji.

S druge strane, reprezentacija Crne Gore ima nameru da u predstojećim godinama stvori sastav koja će da ima nastup u Evropskoj C diviziji 2023. godine. Dvočlana delegacija Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu i KKK „Nais“ je pre par nedelja boravila u kao gost Paraolimpijskog komiteta Crne Gore i dogovoreni su modaliteti saradnje. Planiraju se zajednički kampovi, pripreme i turniri, a ovaj turnir je prvi konkretan korak tih dogovora.

Prvi čovek Bojnika, Nebojša Nenadović, svečano otvarajući turnir, osvrnuo se na brigu Opštine Bojnik za sport osoba sa invaliditetom. Naglasio je da žali zbog činjenice da je publika nedostajala, jer bi događaj bio potpun.

Otvorilismovratanašeopštineniškimkošarkašima u kolicima i postalinjihovdrugidom. Otvorilismovratakošarkašima u kolicimaizklubovaSrbije i BiH. Sadaotvaramovratanaboljimkošarkašima u kolicimaizsusednihdržava – Bugarske i CrneGore, uznezaobilaznodomaćinstvonajboljihizSrbije. Ovde u Bojniku naša država je prviputbitidomaćinjednogmeđunarodnogturnirakošarke u kolicima u komeuzimajuučešćadržavnereprezentacije.TačinjenicaBojnikobavezujedabudedobardomaćin i organizator, ali i daseponosnoupiše u istorijskuknjigusrpskekošarke u kolicima.“ – rekaao je predsednik Počasnog odbora turnira, Nebojša Nenadović.

Živa legenda Opštine Bojnik je reprezentativac u stonom tenisu za osobe sa invaliditetom, Nebojša Ilić, inače promoter ovog turnira turnira. On je glavni posrednik saradnje između KKK „Nais“ i Sportskog saveza Opštine Bojnik.

Tokom 2020. godine smobilidomaćinivišeutakmicakošarke u kolicima, kao i jednog međunarodnog klupskog turnira – „Nais Open 2020“. Više od 100 dana smo privremeni dom KKK „Nais“ koji trenutno ne može da trenira u Nišu. Nisam ni sanjao da reprezentacije nekih zemalja gostovati u Bojniku. Presrećan sam i ponosan.“ – rekao je Neboša Ilić, promoter Međunarodnog turnira u košarci u kolicima „Bojnik 2021“.

Sportski savez opštine Bojnik je uspešan operativni organizator Međunarodnog turnira u košarci u kolicima „Bojnik 2021“.

Odavno smo želeli da napravimo organizacioni iskorak i da ugostimo reprezentativne selekcije. Drago nam je da će najbolji košarkaši u kolicima iz Bugarske, CrneGore i Srbije odmeriti snage u našoj opštini.“ – rekao je generalni sekretar Sportskog saveaz opštine Bojnik, Miloš Aranđelović.

Nišlije u sastavu i stručnom štabu

I ova reprezentativna akcija nije prošla bez članova KKK „Nais“. Konkretno, Aleksandar Dinić je bio u igračkom sastavu, dok je fizioterapet Tomislav Kojadinović bio u stručnom štabu (kao i u Beloj Palanci pre godinu dana).

Osećam ponos kada u dresu Srbije, da pomažem našim reprezentativcima, kao i u „Naisu“. Imao sam par intervencija, da kažem tekućih,karakterističnih za jedan takmičarski dan. Nije dobro da imam puno posla, srećom danas nisam.“ – rekao je fizioterapeut Tomislav Kojadinović.

Za više sportskih vesti iz našeg regiona posetite sportski sajt SPORT JUGA. 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com