DruštvoKultura

Međunarodni festival stripa i popularne kulture “Striporama” u Tvrđavi

Međunarodni festival stripa i popularne kulture “Striporama” koji se održava tokom Nišvila, u “Zelenom strip ateljeu” u niškoj Tvrđavi, od 11. do 14. avgusta okupiće poznate strip autore i ilustratore ne samo iz regiona, već iz čitave Evrope.

Prvi put u Srbiju dolazi Karlo Ambrozini, jedan od najcenjenijih italijanskih strip autora, koji je u ekipi autora serijala “Dilan Dog” još od 80-tih godina – u početku kao crtač, a onda i kao scenarista.

“Kompletan je autor serijala Napoleon i Jan Diks, urađenih za italijanskog strip giganta, kuću Sergio Bonelli Editore. 2004. Napoleon je dobio nagradu strip časopisa Fumo Di China za najbolji serijal, a Ambrozini za najboljeg autora”, navode organizatori.

Pored Karla Ambrozinija, Nišlijama će se predstaviti i druga značajna imena iz sveta ove umetnosti: Todora Hristov, Jana Adamović, Robert Boba Solanovića, Fran Šrukan, Saša Jovanović, Igor Kordelj, Igor Krstić I Ivica Stevanović.

“Niš će biti tema ilustracija gostiju Striporame, a njihovi radovi urađeni specijalno za ovu priliku, naći će se u zvaničnom portfoliju festivala. Svake večeri festivala posetioci će moći da se druže sa gostima Striporame, dobiju crtež i posvetu u Zelenom strip ateljeu koji će biti smešten u Paviljonu u Tvrđavi”, navode organizatori.

U okviru “Striporame” biće održane  i dve izložbe posvećene stripu – “Ona se budi”, koju je priredila Jana Adamović zajedno sa Francuskim institutom, kao i “YU strip – 45 godina kasnije”, čiji je priređivač Zlatibor Stanković.

Podsetimo, fesival organizuje striparnica “Južni Darkwood”, pod pokroviteljstvom Nišvila, a organizatori najavljuju i strip berzu na kojoj će ljubitelji, ali i strastveni kolekcionari moći da pronađu retke, dragocene primerke.

Striporama se organizuje po sedmi put.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com