Zdravlje

Medjunarodni dan dece obolele od raka obeležen prikupljanjem novih zaliha krvi

Zavod za transfuziju krvi u Nišu i Nacionalno udruženje dece obolele od raka (NURDOR) organizovali su danas, povodom Medjunarodnog dana dece obolele od raka, akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Gradjani su u niškom Zavodu takodje mogli da daju uzorke krvi kako bi bili upisani u nacionalni registar dobrovoljnih davalaca koštane srži.

Lekar niškog Zavoda za transfuziju Dragan Virijević istakao je da terapija hemato-onkoloških pacijenata direktno zavisi od toga koliko se prikupi krvi dobrovoljnih davalaca.

“Jako je bitno i formiranje dovoljno velike baze donora koštane srži. Jedino tako možemo biti sigurni da ćemo pomoći deci oboleloj od leukemije kojoj je transplantacija neophodna”, izjavio je Virijević.

Prema njegovim rečima, zalihe krvi Zavoda za transfuziju krvi u Nišu su trenutno stabilne, odnosno krvi ima dovoljno za narednih par dana.

“Potrošnja krvnih produkata je vrlo često nepredvidiva, tako da pozivamo gradjane da dodju i uključe se u akciju dobrovoljnog davanja krvi”, istakao je Virijević.

On je podsetio da već godinama procenat davalaštva u Srbiji iznosi tri odsto ukupnog broja stanovnika, dok je nacionalna strategija je da ih bude minimum četiri odsto, a to bi značilo u svakom trenutku nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Sandra Jovančić iz NURDOR-a kazala je da to udruženje obeležava Medjunarodni dan dece obolele od raka različitim akcijama i pri tom uvek podseća da je pomoć volentera i donatora dragocena, kako za rad roditeljskih kuća, tako i za organizovanje kampova za decu i psiho-socijalnu podršku deci oboleloj od malignih bolesti i njihovim roditeljima.

Jovančić je kazala da NURDOR radi na formiranju nacionalnog registra dece obolele od malignih bolesti, koji će dati podatak koliko dece u Srbiji godišnje oboli.

Prema njenim rečima, u Nišu se godišnje leči oko 30 novoobolele dece.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com