Društvo

Među obolelima od malih boginja ima i zdravstvenih radnika!

Prema poslednjim informacijama koje dolaze iz Instituta za javno zdravlje u Nišu epidemija malih boginja ne jenjava. Sve je više obolelih, kako među decom tako i među odraslima, a do sada je registrovano preko 300 njih u regionu.

Povećava se i udeo dece koja ni ne ispunjavaju uslove da budu vakcinisana. Takođe raste i broj obolelih među zdravstvenim radnicima.

Počinje vakcinacija MMR vakcinom zdravstvenih radnika u Srbiji, a njome će biti obuhvaćeni svi zdravstveni radnici rođeni od 1971. do 1989. godine, koji nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani.

Obavljena je preraspodela vakcina po zdravstvenim ustanovama, kojima će biti poslata lista zdravstvenog osoblja prioritetnog za vakcinaciju.

“Do sada je registrovano 33 obolelih među zdravstvenim radnicima.” kažu iz Instituta za javno zdravlje.

Prema najavama Ministarstva zdravlja planirano je da do kraja februara svi zaposleni koji su predviđeni ovim projektom budu vakcinisani jednom dozom.

Oko 7500 dece do 14 godina starosti nije primilo nijednu dozu vakcine. Da bi se stvorio kolektivni imunitet potrebno je da preko 95% dece bude vakcinisano

Sve je više obolelih kako među decom tako i među starijim osobama, uzrasta između 30 i 40 godina, pritom je reč o onima koji su najverovatnije primili samo jednu ili nijednu dozu vakcine, 90-tih godina kada je uvedena vakcinacija, što i ne može da se utvrdi jer takva vrsta dokumentacije ne postoji.

Svakodnevni podaci koji govore o rastu broja obolelih i širenju epidemije izazivaju opštu paniku, naročito među gore pomenutim starijim osobama.

“Ukoliko to požele, i starije osobe mogu da budu vakcinisane. Dovoljno je samo da kupe vakcinu, godine nisu kontraindikacija.” uveravaju iz Instituta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com