Ako vam plejer ne radi kliknite ovde...

Virus KoronaZdravlje

Među obolelima najviše osoba starosne dobi od 30 do 50 godina

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji registrovan kod još 344 osobe. Od posledica zaraze preminulo je još 13 osoba. Među obolelima najviše osoba starosne dobi od 30 do 50 godina.

Кada je reč o starosnoj dobi pacijenata, Lončar kaže da su to sada u proseku mlađe osobe nego što je bilo u prvom piku. „Njihovo lečenje traje duže i klinička slika je ozbiljnija“, dodao je Lončar.

„Najljubaznije molim sve građane Srbije da je krajnje vreme da uzmemo stvar u svoje ruke, da ispoštujemo mere koje su neophodne i izađemo iz ovoga“, poručuje Lončar.

Apelovao je na ljude da na idu u masu, da ne budu sa više ljudi posebno u zatvorenom prostoru, da nose maske i drže distancu.

Što se tiče policijskog časa i nekih mera ograničenja slobode kretanja, nismo njih sada razmatrali niti mislimo da je to potrebno, poručuje Darija Кisić Tepavčević.

„Rekli smo kada i zašto smo uveli takvu vrstu mera, na početku ove pandemije kada je to imalo svoj cilj – da zaštiti najstariju populaciju naših sugrađana. U međuvremenu nismo stajali skrštenih ruku itekako smo ojačali naš zdravstveni sistem, nabavili respiratore, nabavili testove, izgradili privremene bolnice“, rekla je Кisić Tepavčevićeva. „Nažalost, izgleda da ćemo dugo da se borimo sa ovim virusom svi kao svet i svi moramo da shvatimo svoju pojedinačnu ulogu i samo tako možemo da pobedimo ovaj virus“, dodala je.

Što se tiče mera nemamo ništa novo da kažemo – nošenje maski, pranje ruku i fizička distanca su ključni, napominje Кisić Tepavčevićeva.

Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović kaže da je među obolelima najviše osoba starosne dobi od 30 do 50 godina.

„Кlinička slika je teža, bolesnici dolaze sa težim upalama pluća, samim tim hospitalizacija traje duže“, dodao je Stevanović.

 

 

Кisić Tepavčević je rekla da ne treba da se pomisli da virus sada više deluje na mlađu populaciju, nego da obolevaju oni koji su bili najviše izloženi i populacija koja se namanje štitila tj. populacija koja je mislila da im ovaj virus ne može ništa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close