Društvo

Medijatore u Nišu obučavaju stručnjaci sa Fakulteta političkih nauka

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu i Regionalna kancelarija posrednika u Nišu zaključili su ugovor o saradnji, a potpisanim ugovorom Regionalna kancelarija posrednika ovlašćena je da u ime ovog fakulteta, koji je akreditovan od strane Ministarstva pravde  Republike Srbije,  unapređuje medijaciju na teritoriji Južne Srbije, odnosno organizuje i realizuje osnovne obuke za medijaciju u Nišu i ovom delu zemlje, ali i da organizuje i realizuje specijalizovane programe obuke za madijaciju. Već 15. marta biće organizovana osnovna obuka za sticanje licence.

„Regionalna kancelarija posrednika Niš dobila je poverenje Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, a ugovorom koji smo potpisali ovlašćeni smo da organizujemo i sprovodimo  postupak osnovne obuke za medijatore, ali i da organizujemo specijalizovane  obuke na teritoriji Južne Srbije“, kaže Violeta Stamenković, predsednik Regionalne kancelarije posrednika Niš. „Realizaciju svih tih obuka, osnovnih i specijalizovanih, vršiće Fakultet političkih nauka. Dobili smo i ovlašćenje da u njihvo ime vršimo afirmaciju o ovakvom načinu posredovanja i rešavanja sporova na miran način. Širenjem medijacije na teritoriji Srbije od značaja ja ne samo za učesnike u sporu, već i za državu i lokalnu samoupravu, odnosno gradove i opštine. Rešavanjem sprova na ovakav način vrši se ušteda od 30 do 60 posto troškova“, kaže Violeta Stamenković.

Ona dodaje da postoji i predlog da se formira centar za mirno rešavanje sporova pri svakoj opštini gde bi se uz prvobranioca i zaštitnika građana, vršilo besplatno savetovanje stranaka u sporu ili građana koji imaju  problem, već bi i biranjem adekvatnog lica, medijatora sa licencom, spor bio direktno rešavan.

„Potpisom kod javnog beležnika spor bi bio rešen,postojala bi javna izvršna isprava i ako neko  neko ne izvrši svoju obavezu koju je sporazumom prihvatio i potpisao kod javnog beležnika, može se dati na izvršenje. Tako se skraćuje postupak izvršenja, tako se skraćuje postupak parničenja i nema dugog parničenja. Medijacija je brža, jeftinija i to je dobrovoljni postupak, poverljiv postupak u kome stranke aktivno učestvuju i traje 60 dana. Troškovi medijacije su znatno niži  od bilo kog postupka koji se vrši putem parnice ili izvršenja“, objašnjava Violeta Stamenković.

Važno je naglasiti, dodaje ona, da je sporazum uvek prihvatljiv za obe strane, nema rizika od  nepovoljne odluke. Medijator nema pravo da sugeriše i da donosi odluku u ime neke strane.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com