Kultura

Medijana na proleće ponovo dostupna turistima

Gradnja zaštitne konstrukcije iznad vile sa peristilom na arheološkom nalazištu Medijana, započeta još 2012. godine, biće završena za mesec dana, a za posetioce će taj lokalitet biti otvoren na proleće naredne godine, najavili su danas predstavnici grada Niša, Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš i niškog Narodnog muzeja.

Arhitetka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš Mile Veljković kazao je da će nakon kompletnog natkrivanja vile sa peristilom biti potrebno da se naprave turističke staze i da se natkriju terme.

“Do kraja godine godine trebalo bi da budu završene staze i prelazi preko mozaika. One se već projektuju u okviru projekta “Gradovi u fokusu”. Terme koje se nalaze sa severoistočne strane vile biće natkrivene u toku naredne godine”, rekao je Veljković prilikom obilaska Medijane.

On je podsetio da je projekat natkrivanja vile sa peristilom uradjen još 2009. godine, ali je Ministarstvo kulture taj projekat najpre obustavilo, a potom odobrilo 2012. godine.

Direktor niškog Narodnog muzeja Nenad Spasić rekao je da će ta ustanova otkriti mozaike na Medijani nakon kompletnog završetka zaštitne konstrukcije. Spasić je najavio otvaranje muzeja na Medijani na proleće naredne godine.

“U novoj postavci koja će biti veoma savremena, posetioci će moći da vide i artefakte koji do sada nisu predstavljani”, kazao je Spasić.

Prema njegovim rečima, posetioci su ranije mogli da posmatraju mozaike sa visine, a sada će pod biti proziran čime će se obezbediti vizuelni kontakt sa mozaicima.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da su grad Niš i država obezbedili 26 miliona dinara za završetak zaštitne konstrukcije iznad vile sa peristilom.

On je dodao da će ponovno otvaranje arhološkog nalazišta mnogo značiti za razvoj turizma i dolazak gostiju u Niš.

Za izgradnju zaštitne konstrukcije i konzervaciju mozaika na arhološkom nalazištu Medijana grad Niš i država izdvojili su ukupno do sada 147 miliona dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com