Obrazovanje

Medijacijom do poštovanja ljudskih prava

U Srbiji je u decembru 2020.godine, obeležen Međunarodni dan ljudskih prava. Ovaj dan se obeležava od 1950. godine, kada ga je zvanično proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

„Ova pandemija koronavirusa, ne sme biti razlog da zaboravimo da budemo pre svega ljudi. Mobing je jedan disbalans u međuljudskim odnosima i često se dešava na poslu i radnoj sredini koja nas okružuje. Mobing se dešava gotovo uvek u cilju ugrožavanja ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije sa radnog mesta”, kaže Violeta Stamenković – ovlašćeno lice od strane Fakulteta političkih nauka Beograd i JP”Sl.glasnika”RS.

Medijacija u rešavanju radnih sporova može imati značajan uticaj na prevazilaženja nastalih problema.

“Pored mobinga, otkaza ugovora o radu, najčešći problem iz radnog odnosa zaposlenog su ne isplaćena novčana potraživanja ostvarena iz radnog odnosa. Prema Zakon o radu, sva novčana potraživanja iz radnog odnosa zastarevaju u roku od 3 godine od dana nastanka obaveze. O zastarelosti potraživanja sud ne vodi računa po službenoj dužnosti već po prigovoru stranke”, objašnjava ona.

Posredovanje između poslodavca i zaposlenog putem medijacije može se uspešno prevazilaziti sukob, bez nanošenja štete i ugrožavanja materijalnog položaja samog zaposlenog. I poslodavci su na dobitku, ne izlažu firmu velikim sudskim troškovima, jer će poverljivim, hitnim, jeftinijim sporazumom doći do prihvatljivog rešenja problema za 60 dana.

Dve onlajn obuke za buduće medijatore

Državni Fakultet političkih nauka organizuje dve onlajn obuke za medijatore marta 2021., alli i onlajn obuku o mobingu koja će biti održana 17. i 18. februara 2021. godine. Ona će omogućiti da zaposleni spozna disciplinsku, prekršajnu i krivičnopravnu dimenziju odgovornosti.

Predavači su Prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović, specijalista medicinske psihologije, licencirana medijatorka, Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Dr Vera Despotović, socijalna radnica, porodična i psihodrama terapeutkinja i specijalista medijacije, Fakultet za medije i komunikaciju i Vladan Jovanović, dipl. pravnik i specijalista porodične medijacije.

Obuke su dvostruko sertifikovane (akreditovane) i u Ministarstvu pravde Republike Srbije i akreditacija u sistemu socijalne zaštite.

Ako želite da postanete medijator i posredujete u vansudskim sporazumima, možete se obratiti na tel.063445800 ili na mejl: reg.kancelarijaposrednika@gmail.com.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com