Zdravlje

Medicinskom fakultetu donirani aparati za najsavremeniju laboratoriju na Balkanu

Na Medicinskom fakultetu u Nišu sutra će biti održana svečana ceremonija otvaranja nove laboratorije za genetska ispitivanja, najavio je svojoj fb strani profesor dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš.

“Celokupnu opremu za ovu laboratoriju donirala je Komanda američke vojske za Evropu i Ambasada SAD u Beogradu u vrednosti od oko 500 000 evra. Ovom prilikom donirani su genski sekvenator najnovije generacije, tri real time PCR aparata, automatski izolatori nukleinskih kiselina, aparat tape station, multinodalni reader- hromatograf, luminex, dva nano drop aparata, frižideri uključujući i one koji hlade na -90oC, centrifuge, vortex mašine, Karl Zeis mikroskop i ostala prateća oprema”, kaže dr Dragan Milić.

U ovoj laboratoriji radiće se na hiljade najsloženijih analiza godišnje uključujući i individualizacija terapije bolesnika sa malignitetom u skladu sa genetskim tipom tumora.

“Ovo će biti jedna od najsavremenijih laboratorija ove vrste ne samo u Srbiji već i na Balkanu. Najteži bolesnici će dobiti mogućnost za najsavremeniji vid ispitivanja a naši stručnjaci priliku da rade na aparatima koji su sastavni deo najeminentnijih laboratorija na svetu”, dodao je dr Dragan Milić.

Ova moćna laboratorija omogućiće novu eru u dijagnostici i lečenju pacijenata grada Niša i jugoistočne Srbije, kazao je Milić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com