DruštvoEkonomija

“Mediana” traži poskupljenje odvoženja smeća za 30 odsto

Javno komunalno preduzeće “Mediana” zatražilo je od grada Niša odobrenje da za 30 odsto poveća cenu sakupljanja i odvoženja smeća uveća. Ukoliko Gradsko veće da “zeleno svetlo” domaćinstva će sakupljanje i odvoženja kubika smeća plaćati 7,3 dinara umesto dosadašnjih 5,61 dinar, dok će vlasnici poslovnog prostora plaćati 12,28 dinara, umesto 9,44 dinara.

U zahtevu koji je “Mediana” dostavila gradu, a koji je objavljen na gradskom sajtu, navedeno je da se promena cena traži zbog rasta poslovnih rahoda uslovljenih rastom cena goriva, minimalne zarade i opreme neophodne za rad. Cena goriva, kako su obračunali u “Mediani”, u maju ove godine bila je veća u odnosu na decembar 2020. godine za 74,6 odsto, amortizacija i održavanje za 25 do 30 odsto, dok su minimalne zarade porasle za 17,30 odsto.
Savet potrošača JKP “Mediana” razmotrio je zahtev za poskupljenje i ocenio ga je kao “opravdan”. Za sada nije poznato kada će Gradsko veće razmatrati “Medianin” zahtev. Prethodno poskupljenje sakupljanja i odvoženja smeća za domaćinstva u Nišu bilo je u martu prošle godine. Tada je cena skočila sa 4,72 na 5,61 dinara, a kao razlozi su navedeni povećanje broja korisnika i kvadrature stambenog prostora, što je uslovilo, kako su naveli u “Mediani”, “povećanje intenziteta rada zaposlenih i obima otpada koji se generiše, odvozi i odlaže”.
Niško Gradsko veće je od početka godine do sada već dalo saglasnost za poskupljenje gradskog i prigradskog prevoz za 33 odsto i za poskupljenje varijabilnog dela cene daljinskog grejanja za 11,26 odsto.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com