Društvo

„Mediana“ čisti divlje deponije

Javno komunalno preduzeće „Mediana“ krenulo je sa rasčišćavanjem divljih deponija koje se nalaze na spisku Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Niša, a koje ne spadaju u redovne poslove ovog komunalnoh preduzeća. Za sada je, od 44, očišćena najveća deponija u ulici Ivana Milutinovića, a juče su radnici javne higijene JKP „Mediana“ čistili deponiju u Ovčepoljskoj ulici. Prema rečima Ljubiše Jovanovića, rukovodioca javne higijene u JKP „Mediana“  na spisku se pored deponija u gradu nalaze i deponije sa soskog područja, a koje čine dve trećine ukupnog broja deponija koje su u ovom programu koji traje dva meseca.

Grad je na ime ovih poslova odobrio 4 miliona dinara, a radnici kažu da će očistiti oko 3.600 kubnih metara kabastog i drugog otpada koji se nalazi na deponijama. Iz „Mediane“ istovremeno apeluju na građane da ne odlažu kabasti i svaku drugu vrstu otpada tamo gde mu nije mesto, ali i da komunalni policajci reaguju strože kada se radi o kažnjavanju građana budući da ovakvim načinom ponašanja oni narušavaju izgled grada i ugrožavaju životnu sredinu.

„Ovo je druga deponija koju danas čistimo, ali nedaleko odavde postoje još dve deponije koje ćemo čistiti narednih dana“, kaže Ljubiša Jovanović. „Pored ovog vanrednog programa gde imamo 44 deponije imamo i redovni  program za čišćenje divljih deponija, gde spadaju deponije koje su standardne, kao što je ona u naselju Crvena zvezda i ona u ulici Mramorskoj, kao i na Stočnom trgu. Deponije u redovnom programu čiste se dva puta  nedeljno. Na deponijama koje su u redovnom prigramu čišćenja, stalno ima smeća i ono se stalno odvozi na gradsku deponiju, ali građani ne odustaju od toga da na istom mestu odlažu otpad i dalje“, kaže Jovanović.

U planu je čišćenje i deponija na seoskom području.

„Seoske deponije počinjemo da čistimo kada završimo sa deponijama u gradu, a poseban akcenat je bačen na ona mesta koja se nalaze u neposrednoj blizini centra grada“ dodao je Jovanović.

Foto: V. P.

On kaže da je prošle godine kroz ovaj program očišćeno 26 deponija. Neke su se ponovile jer građani nastavili da odlažu otpad na mestu gde je deponija očišćena.

Saša Matić iz JKP „Mediana“ kaže da nije lako brzo očistiti deponije i da građani ne mogu da očekuju da posao bude završen za samo jedan dan.

„Na deponijama ima puno šuta, sanitarija, građevinskog otpada, zemlje i teško je očistiti deponije ovog tipa za samo jedan dan“, kaže Saša Matić. „Potrebne su nam mašine, kamioni za odvoz smeća koje smo nabavili početkom godine što nam sada olakšava posao“.

U pravljenju spiska  deponija koje treba da se počiste učestvovale su sve gradske opštine, a deponija koja je sada čišćena nalazi se na terotoriji gradske opštine Crveni krst.

„Važna nam je saradnja i sa gradskim opštinama jer i one, kao i građani mogu da nam ukažu na to gde divljih deponija ima i koje je najhitnije potrebno ukloniti“, dodaje Saša Matić koji je još jednom apelovao na građane da vode računa gde odlažu odpad jer je to za dobrobit generacija koje dolaze.

Foto: V. P.

„Građani kabasti optad mogu da odlože na gradsku deponiju i kada nije akcija prikupljanja kabastog otpada koju, inače, otganizujemo dva puta godišnje kada je odaziv građana veliki“, naglašava Matić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com