Obrazovanje

Maturski ispit pod maskama

Onlajn nastava se zaršava dokraja maja. Srednjoškolci će imati nekoliko dana da poprave ocene kojima nisu zadovoljni, a  potom odlaze na raspust. Za maturante tek tada počinju velike obaveze, polaganje mature. Neće biti lako njima, ali ni školama pred kojima je oganizacija ispita. Maturski će se polagati u nekoliko dana, kao i do sada, ali ove godine ništa neće biti isti kao pre korone.

“Po upustvu Ministarstva maturski ispiti će se polagati početkom juna”, kaže Marijan Mišić, direktor Gimnazije “Svetozar Marković”. “Ispiti će se ralizovati uz poštovanje svih mera  propisanih od strane resornog ministarstva i svih nadležnih institucija. Što se naše škole tiče, učenici će polagati matuski ispit u nekoliko termina  i nekoliko grupa. Vodimo računa o tome da u školi ne bude veliki broj učenika. Oni su raspoređeni u učionicama, na po dva metra razmaka, sa maskama i sa rukavicama”.

Nije dozvoljeno ni zadržavanje učenika u školskim prostorijama. Obave svoj zadatak i odlaze. Nakon svake grupe đaka koja je boravila u učionici ista se dezinfikuje za novu grupu đaka. I tako posle svake grupe u kojoj može da bude od 8 do 10 ucenika.

“Nadam se da ćemo svi  izdržati  u tom procesu i toj disciplini, jer je važno da svi budemo zaštićeni”, kaže direktor Mišić i dodaje da u Gimnaziji “Svetozar Marković” maturu polaže 241 maturant.

U Gimnaziji “Svetozar Marković” situacija je malo složenija, jer u ovoj školi ima i učenika osmog razreda u odeljenju za darovite osnovce, pa će ovih 17 učenika osmog razreda polagati završni ispit.

“Maturanti će polagati ispite od 3. do 12. juna, a do 18. juna  se nadamo da im podelimo svedočanstva, kako bi mogli da se prijave na fakultete koje su odabrali”, dodaje direktor Mišić. “Kada se radi o učenicima osmog razreda 17, 18.i 19.jun su predviđeni za polaganje završnog ispita. Budući da postoji vremenski razmak imamo dovoljno vremena da sve organizujemo u skladu sa predloženim merama bezbednosti”.

Učenici osmog razreda iz osnovnih skola u Nišu, ali i škola u ovom delu Srbije polagaće u ovoj, ali i ostalim gimnazijama u Nišu i prijemne ispite za specijalizovana odeljenja. Takvih odeljenja ima u Gimnaziji “Svetozar Marković” i to za talentovane matematičare, potom i fizičare i informtičare, u Gimnaziji “Bora Stanković”. koja ima specijalizovano odeljenje za darovite ucenike u oblasti racunarstva, dok u Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac” postoji filološko odeljenje, a od ove godine i odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima iz istorije i geografije. U Gimnaziji “9.maj” osnovci će polagati prijemni ispit za upis u sportsko  odeljenje. U istim gimnazijama postoje i bilingvalna odeljenja.

“Prijemni ispiti će se otganizovati na istom principu kao i matura. Bice od 8 do 10 učenika u učionici u zavisnosti  od povrsine učionice. Oni ce isto morati da nose maske i rukavice. Za njih prijemni ispiti krecu  8. juna”, kaže Mišić.

Kandidati koji žele da upišu bilingvalna odeljenja ispite polažu 8.i 9. juna, 9. je test iz matematike, 10. test iz fizike. Istog dana prijemni polažu i kandidati za IT odeljenje.

“Otvaranjem novih odeljenja za talentovane učenike u niškim gimnazijama ima puno uslova za obrazovanje darovitih đaka, što je dobro. U toku je prijava za polaganje prijemnih ipita. Odziv đaka je jako dobar, što obezbeđuje kvalitet kada, a od strane škola je sve to jako odgovorno organizovano, kako bi se zaštitili i deca i profesori”, zaključuje Mišić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Neka ministar piše tri sata u gumenim rukavicama i neka diše kroz masku kad nagrne trema. Baš bi volela da ga vidim, pogotovo ako upekne i nema vazduha u učionici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com