Društvo

Maturske večeri između restorana i školskih dvorišta

Školska godina se za maturante gimnazija i učenike četvrtog razreda srednjih stručnih škola privodi kraju. Maj je vreme kada se srednjoškolci uveliko pripremaju za proslavu maturskih večeri, ali se situacija prošle godine zbog virusa korone promenila, a da li će ovog juna korak u svet odraslih biti proslavljen u velikom stilu i svečanim haljinama i odelima ostaje da se vidi.

Epidemiološke mere polako slabe, a to, kažu direktori nekih niških srednjih škola ne znači da će biti i maturskih balova mada su učenici željni toga. Dodaju i da školama iz Ministarstva prosvete nije stiglo nikakvo obaveštenje vezano za organizovanje maturskih večeri. Naglašavaju da je njihov stav da je još uvek rano za donošenje takve odluke svesni činjenice da su maturanti željni slavlja i proslave generacijskog rastanka.

Prema rečima Jelene Milošević, direktorke Prve niške gimnazije Stevan Sremac, članovi Učeničkog parlamenta koji odlučuje o tome su već razgovarali na tu temu.

„Odabrali su i restorane u kome bi matursko veče moglo da se organizuje ali ako dođe do toga onda bi proslava bila na otvorenom. Narano, ovo je plan koji važi samo u slučaju da epidemiološka situacija to dozvoli pa bi i u tom slučaju morale da se poštuju odgovarajuće mere. Stoji i to da, ukoliko se proslava organizuje, ona bude na otvorenom prostoru. Ukoliko situacija ne bude dozvolila da se maturske večeri organizuje one neće biti organizovane i maturanti su više nego svesni toga. Pokazala je to i prošlogodišnja generacija koja je jednoglasno na sastanku Učeničkog parlamenta izglasala otkazivanje maturske večeri zbog epidemiološke situacije“, kaže Jelana Milošević.

Nenad Disić, direktor Gimnazije „9.maj“ naglašava da škola nije dobila nikakvo obaveštenje o organizovanju meturske večeri mada se učenici samo dogovaraju mežusobno o tome.

„Učenici su sami razgovarali o tome jer škola ne stoji iza organizovanja maturskih proslava, ali samo u kontaktu sa učenicima i savetujemo im da, ako nešto i zakazuju sačekaju još neko vreme kako bi smo videli kako se razvija epidemiološka situacija. Lično smatram da je teško u ovo vreme uz poštovanje svih mera organizovati proslavu sa 180 učenika“, kaže Disić.

Da li će učenici Elektrotehničke škole „Mija Stanimirović“ imati matursko veče zavisi od odluke Kriznog štaba, kaže Aca Stevanović, direktor ove škole.

„U ovoj situaciji je teško organizovati matursko veče sa 200 učenika koliko ih ima u školi. Njihova je želja da imaju proslavu, ali niko od nas ne bi voleo da im se nešto dogodi u trenutku kada su pred njih važne odluke, polaganje mature i polaganje prijemnih ispita za fakultete. Đački rastanak može da se organizuje i u dvorištu škole koje je veliko i uređeno, a đaci bi bili na otvorenom“, zaključuje direktor Aca Stevanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com