Stari Niš

Mature, svadbe, apsolventske večeri…lepe uspomene vežu Nišlije za Motel “Deligrad”

Naselje Milka Protić - niški Gradić Pejton

Motel “Deligrad” u niškom naselju Milka Protić krajem 70-tih godina bio je veoma posećen a svojom arhitekturom plenio je u ovom delu grada.

“Motel “Deligrad” je poslovao u sastavuMOt niškog Kazneno-popravnog zavoda a personal i osoblje su činili mahom ugostiteljski radnici koji su bili na odsluženju zatvorskih kazni”, kaže za Niške Vesti Vukadin Dimitrijević.

Tadašnja odluka: “Formiranje i rad zatvorenika u privrednim jedinicama imao je za cilj upošljavanja osuđenih lica, odnosno njihovu resocijalizaciju, ali i sticanje određene materijalne dobiti, koje su ulagane u bolje smeštajne kapacitete i druge uslove u Zavodu, kako zatvorenika tako i čuvarskog osoblja”.

Motel “Deligrad” nalazi se u središnjem delu naselja Milka Protić, koji je na teritoriji Gradske opštine Palilula, pet kilometara od centra grada, na južnom ulazu u grad. Ime je ovo naselje dobilo ime po Milki Protić, koja je bila jedan od logoraša Logora na Crvenom krstu u toku Drugog svetskog rata. Sedamdesetih godina prošlog veka, naselje Milka Protić, bilo je poznato kao niški Gradić Pejton. Pravljeno je namenski za stanovanje tadašnjih radnika Kazneno-popravnog doma u Nišu, a prve zgrade sazidane su neposredno nakon Drugog svetskog rata.

Tokom 50-tih godina prošlog veka u naselju je podignut spomenik Milki Protić, sazidani su Motel Deligrad i zdravstvena stanica, dok je 70-tih naselje dobilo fontatnu, a u to vreme radili su bioskop i biblioteka. Zatvorenici Kazneno-popravog doma imali su zadatak da vode računa o samom izgledu naselja, da održavaju park i sportske terene. Danas se u naselju nalaze isturena odeljenja OŠ “Bubanjski heroji”, koju pohađaju đaci koji tu žive.

Piše: Vukadin Dimitrijević, hroničar Niša

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Obidjitei hotel Sicevo gde su Dolazili i sportisti Nisa u karantin pred utakmicu a koji je u jadnom stanju

  2. Malo nas je starosedelaca ostalo u naselju. Možda dvadesetak iz prošlog veka rođenih izm 950 i 960 god.
    Ja konkretno 1956 i živim u trenutno devastirani naselju ali naselje je moje.
    Naselje moje lepše od Pariza.
    Ovde se živi smirenije nego u gradu. Zelenilo dominira. Raj je za penzose i decu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com