Društvo

Maturantski ples će biti održan u Nišu, ali u organizaciji Grada

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski negirala je danas navode da u Nišu neće biti održan maturantski ples i da će zbog para biti prekinuta tradicija maturanata. On će biti održan poslednjeg školskog dana za maturante, 23. maja.

 

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

“Mi tu tradiciju ne prekidamo. Naši maturanti će plesati na jedan specifičan način, uz određeni performans, jer želimo da porukom koju će oni u utorak poslati da odamo i određenu vrstu pijeteta prema mališanima koji su nedavno stradali u Beogradu”, kazala je Sotirovski.

Ona je dodala da na ucene nikada nije pristajala, pa neće ni ovog puta.

“Ja ne pristajem na sve ucene onih koji smatraju sebe autorima, licenciranim kućama. Grad Niš ima dovoljno kapaciteta da sam organizuje ples maturanata. To ćemo uraditi zajedno sa svih 18 srednjih škola, aktiv direktora je to pozdravio”, dodala je ona.

Manifestacija pod nazivom “European Quadrille Dance Festival” ili Maturantski Ples u Srbiji je počela 2005. godine a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo, najvećom zaslugom njihovog bratskog grada Maribora. Posle Kraljeva 2006. god. priključio se i Niš, od 2007. god. i mnogi drugi gradovi: Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Trstenik, Ćuprija, Vršac, Alibunar, Kikinda, Lapovo, Svilajnac, Vranje, Prokuplje, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica , Užice, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Bajina Bašta itd.

Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Strausa “Slepi miš”, a muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme tačno u podne (12:00).

“Na osnovu toga obaramo zajedno i Ginisov rekord kao najveći simultani ples u svetu. Rekord koji je oboren još 2011. god. iznosi 33.202 plesača”, saopštili su organizatori.

Evropa će plesati sutra, 19. maja, a u paradi učestvuje 21 grad u Sloveniji, 4 u Slovačkoj, jedan iz Mađarske, iz Češke, iz Crne Gore dva grada i u Srbiji 14 gradova.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. I kojoj tradiciji prica ova nerazumna I neinteligentna zena?! Da maturanti plesu? Pa to nije poenta. Oni treba da izvedu orojekat koji je neko nekom 40 godinama rada. U plesu I sa mladima. Dakle ili ga izvode iili ga be izvode. Nema tu okupio sam natirante da skupio sam politicke poene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com