DruštvoObrazovanje

MATURANTI TRGOVINSKE ŠKOLE ULEPŠAVAJU IZLOGE U TRŽNIM CENTRIMA: Veštinu aranžiranja prenose u stvarni život

Suvo lišće, grančice, žirevi i ostali prirodni materijali poslužili su maturantima Trgovinske škole u Nišu kao osnovna sirovina  za aranžiranje izloga nekoliko radnji u Nišu. Oni su u sklopu obavezne prakse iz predmeta aranžiranje u trgovini  meseca dana vežbali u školi na improvizovanom izlogu. Sada su pokazali svu svoju kreativnost.

Izloge su aranžirali učenici Neša Djordjević,  Milica Veljković,  Teodora Lukić, Nikola Ranđelović, Željko Mirčev,  Jana Spasić i Anastasija Miljković.

“Učenici su se mesec dana spremali u školi u svom kabinetu aranžranja za ovaj projekat pod budnim okom svojih profesora. Radili su dekore od prirodnih materijala kao što su  grančice, žirevi, bobive, zimzeleno drveće, opalo lišće. Spajali su sve to šta veštačkim materijalom, papirom, strunom. Pravili su rozete, lustere i razne dekorativne predmete.Bili su presrećni što će u stvarnom prodajnom objektu moći da aranžiraju izlog i vide nakon toga reakciju kupaca.Interesovalo ih je koliko će izgled izloga koji su oni aranžirali privući kupce”, kaže Jelena Stošić, profesorka u Trgovinskoj školi.

Ona dodaje  da je dekorativno rešenje izloga nešto što na prvi pogled privuče kupce i to je ono što njihovi učenici na časovima uče.

“Roba kao roba jeste kvalitetna, ali je stvar u tome da se kroz dekor izloga privuku kupci i skrene im se pažnja. Njihob glavni zadatak tokom četvorgodišnjeg školovanje je upravo to, da skrenu pažnju kupcima, da ih zadrže pred izlogom i navedu ih da uđu u butik”, kaže Jelena Stošić.

Dodaje  da je to zanat i veština koja se uči, a potom na površinu isplivava i kreativnost kao i inventivnost đaka.

U školi postoji inicijativa da ovakav vid angažovanja učenika postane redovna prakasa u trgovačkim radnjama u Nišu.

“Ovo je vrsta dualnog obrazovanja o kome se stalno priča. Da sve ono što se uči u školi postane deo stvarnosti i primeni se u praksi i da se  veština aranžiranja prenese u stvarni život”, dodaje Jelena Stošić.

Sredinom decembra učenici će ponovo aranžirati izloge butika ali ovog puta u dekoru novogodišnjih i zimskih praznika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com